ГЕРБ: Петков и Василев са подписали затварянето на въглищните централи (ВИДЕО)

ГЕРБ: Петков и Василев са подписали затварянето на въглищните централи (ВИДЕО)
A A+ A++ A

"Лъжата беше основен способ на управление на "Продължаваме промяната", но тази лъжа ще излезе много скъпо на България и българското общество". Това заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова на брифинг в Народното събрание, посветен на затварянето на въглищните централи в Плана за възстановяване и устойчивост.

По думите ѝ правителството на Борисов управлявало до април 2021 г. било готово изцяло с Плана за възстановяване и устойчивост. Планът бил 99% съгласуван с Европейската комисия и дата за затваряне на въглищните централи нямало. Такива безумни ангажименти ГЕРБ никога не са поемали.

Тя отбеляза, че България трябва да премине през прехода към нисковъглеродна икономика, но това да не бъде с цената, платена от хиляди хора - около 100 000 човека да останат без работа от въглищните централи. ГЕРБ са се борили за справедлив преход, който няма да застраши енергийната ни сигурност. Това, което ПП са предложили, не защитава интересите на страната, невъзможно е, и изправя пред риск националната и енергийна сигурност в България.

Бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков обори две лъжи, изречени от Кирил Петков и Асен Василев. Първата голяма лъжа била, че правителството "Борисов 3" е поемало ангажимент за намаляване на емисиите с 40%. Втората, още по-голяма лъжа била, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент, че термични централи нямало да бъдат затваряни. Не само, че ще бъдат затворени, но ще затворят с 40% повече, изтъкна Станков.

83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени, хората ще бъдат съкратени и това означава закриване на българската енергетика, посочи Станков. "Асен Василев и Кирил Петков, които се разписаха за спасяване на Маришкия басейн с едната ръка, с другата ръка поели ангажимент да затворят 83% от въглищните централи в България", каза още Станков.

Бившият образователен министър и депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев добави, че сегашният План за възстановяване и устойчивост е нестабилен и раздут. Планът е спазарен срещу българската енергетика, изтъргуван, продаден и предаден заради проекта за батерии. Няма друго обяснение проектът да остане в Плана, разкритикува Вълчев.

Той смята, че България ще бъде превърната от нетен износител на електроенергия в нетен вносител. Кирил Петков и Асен Василев излъгаха не само миньорите, но предадоха българския национален интерес заради лобисткия проект за батериите. От ГЕРБ са категорични, че проектът за батериите и моделът, който ПП заложил в Плана за възстановяване, е провокиран от интересите на частна фирма, а не от интересите на българската общество.


#ГЕРБ #"Продължаваме промяната" #въглищни централи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »