Депутатите приеха данъка върху лихвите по депозитите на първо четене

Депутатите приеха данъка върху лихвите по депозитите на първо четене
Депутатите гласуваха най-важната поправка в Закона за ДДС – 10-процентния данък върху доходите от лихви, с 86 гласа „за“, 29 „против“, а двама се въздържаха.
A A+ A++ A

Данъкът върху лихвите по депозитите бе приет на първо четене в Народното събрание.

Депутатите гласуваха най-важната поправка в Закона за ДДС – 10-процентния данък върху доходите от лихви, с 86 гласа „за“, 29 „против“, а двама се въздържаха, предаде БГНЕС.

„Безсрочните влогове, каквито са детските, няма да бъдат предмет на облагане с лихви, а само депозитите с уговорен срок“, увери зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

Той заяви категоричната позиция на ГЕРБ за запазване на пропорционалното подоходно облагане на физическите лица с плосък данък.

„Готови сме да участваме в дебат с аргументи за или против него, но в никакъв случай не трябва да се допуска прогресивното облагане да важи само за данъка от дохода върху лихвите“, коментира Владислав Горанов.

По думите му е необходимо пропорционално, както и прогресивно облагане.

„Няма никаква логика да има необлагаем минимум само по отношение на доходите от лихви, а да няма необлагаем минимум по отношение на доходите от минимална работна заплата“, даде пример Владислав Горанов.

Той посочи още, че Законът за ДДС никога не е предвиждал облагане на паричните дарения.

В този смисъл мобилните оператори нямат право да начисляват ДДС върху паричните дарения, а само ДДС върху далекосъобщителната услуга, обясни зам.-министърът на финансите.

#данък върху лихвите по депозитите #лихви #данък #Народно събрание #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници