Очаква се възобновяване на движението на кораби от Украйна със земеделски продукти

Очаква се възобновяване на движението на кораби от Украйна със земеделски продукти
A A+ A++ A

Русия възобновява участието си в споразумението за износ на зърно и селскостопанска продукция от украински пристанища, след като получи писмени гаранции, че Украйна няма да използва хуманитарния коридор в Черно море за бойни действия срещу руските сили.

Днес се очаква да бъде възобновено движението на кораби с украински селскостопански продукти. Украинският президент Володимир Зеленски коментира връщането на Русия в Черноморската инициативата за зърното, като изтъкна, че руският шантаж не е успял да постигне нищо.

"За пореден път всички се убедиха, че в нашия регион има само една заплаха за глобалната продоволствена сигурност и това е Руската федерация, никой друг. А ако нямаше руско нападение срещу Украйна, нямаше да има дори бегла заплаха от глобална криза с храните."

Зеленски определи като най-голямата грешка това, че Украйна не е изградила силна система за сигурност през последните 30 години. Той посочи, че ако Русия не върне Донбас и Крим на Украйна, войната няма да приключи и ще се превърне в замразен конфликт.

Руски атаки са били извършени в няколко украински области през изминалата нощ. В Запорожие обект на нападение е било предградие. Дроновете, насочени към града, са били унищожени преди да поразят целите си. В Харков е атакувана административна сграда, не се съобщава за пострадали.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН не прие руска проекторезолюция, която предвижда създаване на комисия за разследване на твърденията за американски биолаборатории в Украйна.

Единствено Китай подкрепи документа, а Вашингтон, Лондон и Париж се обявиха против. Останалите 9 държави, които в момента са част от съвета се въздържаха.

Съединените щати и Украйна отричат съществуването на програми за биооръжия на украинска територия, а представители на световната организация нееднократно посочват, че нямат данни за подобно нещо.

От началото на войната на 24 февруари Русия вече няколко пъти повдига въпроса пред Съвета за сигурност на ООН.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници