Киев иска международен натиск над Русия заради "игрите на глада"

Киев иска международен натиск над Русия заради "игрите на глада"
Pixabay
A A+ A++ A

Преустановяването на участието на Русия в споразумението за износ на украинско зърно изисква категоричен международен отговор от страна на ООН и Г-20, заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде БНР.

Президентът Зеленски изрази мнение, че руското решение не е взето сега, а още през септември:

"Русия тогава започна да изостря съзнателно продоволствената криза като блокира движението на кораби с наша продукция. От септември и досега в коридора за износ на зърно вече са се събрали 176 плавателни съда, които не могат да продължат по маршрута си. Това е абсолютно прозрачното намерение на Русия да върне заплахата от мащабен глад в Африка и Азия".

Русия обяви изтеглянето си от Черноморската инициатива за зърното, като обвини Киев в терористично нападение срещу корабите на Черноморския флот и гражданските плавателни съдове в пристанището на град Севастопол. Инициативата под егидата на ООН и с посредничеството на Турция осигуряваше коридор за износ на селскостопанска продукция от Украйна през Черно море. Според турски източник Анкара не е била уведомена официално за решението.

Председателят на руския Съюз на износителите на зърно Едуард Зернин каза, че компаниите в този сектор са готови да изпълнят хуманитарната си мисия и да снабдяват нуждаещите се страни, въпреки санкциите.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира, че Москва обещава на други държави за следващите четири месеца 500 000 тона зърно, вероятно откраднато от Украйна. Той настоя за международен натиск за прекратяване на "игрите на глада".


#зърнена сделка #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай