Осъдиха бившия дилър на „Сосиете женерал“ на 5 години затвор

Осъдиха бившия дилър на „Сосиете женерал“ на 5 години затвор
Засега Кервиел остава на свобода, тъй като не бе разпоредено да бъде задържан, а неговият адвокат Давид Куби определи потвърдената присъда като „жалка несправедливост". Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Апелативният съд в Париж осъди бившия дилър на банка „Сосиете женерал" Жером Кервиел на пет години затвор, от които три години при строг режим, за причиняване на рекордна загуба на банката през 2008 г.

Освен това Кервиел ще трябва да плати на „Сосиете женерал" 4.9 млрд. евро, предаде „Франс прес", цитирана от БТА.

Засега Кервиел остава на свобода, тъй като не бе разпоредено да бъде задържан, а неговият адвокат Давид Куби определи потвърдената присъда като „жалка несправедливост" и посочи, че клиентът му ще обмисли възможността да се обърне към касационен съд.

При пристигането си в съдебната палата, облечен в тъмен костюм и бяла риза, Кервиел не каза нищо.

„Сосиете женерал" настоя отново да получи своите изгубени 4.9 млрд. евро, въпреки че е очевидно, че 35-годишният Жером Кервиел, от семейство със скромни възможности и в момента без работа, никога няма да върне такава сума.

Адвокатът на банката посочи, че „Сосиете женерал" ще прояви реализъм и ще проучи положението на Кервиел.

Решението на съда потвърди присъдата на първа инстанция, когато Жером Кервиел беше признат за виновен, че без знанието на началниците си е предприел спекулативни позиции от десетки милиарди евро на рисковите пазари и е избегнал проверките чрез фиктивни операции, фалшиви писмени данни и многократни лъжи.

Срещу него беше повдигнато обвинение за злоупотреба с доверие, фалшифициране и използване на фалшиви документи и неправомерно въвеждане на данни в компютърната система на банката.

#съд #присъда #затвор #дилър #Париж #дело #банка #фалшифициране #документи #загуби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници