Путин с пространна реч: Никой никога няма да може да диктува на Русия какво общество да строи

Путин с пространна реч: Никой никога няма да може да диктува на Русия какво общество да строи
A A+ A++ A

Планетата е изправена пред "вероятно най-опасното" десетилетие от края на Втората световна война, предупреди руският президент Владимир Путин.

В широкообхватна реч в четвъртък той се опита да оправдае нахлуването на Русия в Украйна, ход, който остави страната му в международна изолация.

Путин обвини Запада в ядрен шантаж срещу Русия, за да принуди съюзниците да се отвърнат от Москва.

Западът осъди неотдавнашните завоалирани ядрени заплахи от страна на Кремъл.

По-рано тази седмица военният съюз на НАТО осъди необоснованите твърдения на Русия, че Украйна може да използва "мръсна бомба" - конвенционални експлозиви, примесени с радиоактивен материал.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че членовете на алианса "отхвърлят това обвинение" и "Русия не трябва да го използва като претекст за ескалация".

Президентът Путин говори на годишния форум във Валдай след поредица от неотдавнашни военни поражения в Украйна и нарастващия обществен гняв у дома заради стремежа да се мобилизират около 300 000 руснаци за военните усилия.

Ден преди обръщението си в Москва той беше наблюдавал рутинни ядрени учения, които включваха предполагаем ядрен удар в отговор на масивна ядрена атака на врага. "Никога не сме казвали проактивно нищо за възможното използване на ядрени оръжия от Русия. Ние само отговаряхме с намеци на коментари, изразени от лидерите на западните страни", каза той пред публиката.

Президентът Путин изтъкна бившия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс, защото по време на предизборно събитие през август каза, че би била готова да натисне ядрения бутон, ако обстоятелствата го налагат. Той каза, че е изненадан, че съюзниците на Обединеното кралство не възразили: "Какво трябваше да направим? Да мълчим? Да се ​​преструваме, че не сме го чули?".

Въпреки това самият той многократно е предупреждавал, че Русия ще използва "всички налични средства", за да се защити, в това, което е широко възприемано като ясна ядрена заплаха.

Той повтори неотдавнашните си атаки срещу Запада и това, което нарече неговата "опасна, кървава и мръсна игра" на отказ на страните от техния суверенитет и уникалност. "Неделимото господство" на Запада над световните дела вече е към своя край", каза той.

"Намираме се на историческа граница. Предстои може би най-опасното, непредсказуемо и в същото време важно десетилетие след края на Втората световна война", допълни Путин.

Западът вече не беше в състояние да управлява - но "отчаяно се опитваше" да го направи. Той каза, че "бъдещият световен ред се формира пред очите ни" и обвини Запада, воден от САЩ, че се опитва да унищожи Русия. Не бяха предоставени доказателства в подкрепа на твърденията му.

"Последната дума принадлежи на тези, които прилагат тази политика във Вашингтон. Много е лесно да се реши този проблем: дайте подходящ сигнал на Киев, че трябва да променят позицията си и да се стремят да разрешат тези проблеми по мирен път", каза още президентът на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски изрично изключи възможността за преговори с Путин.

Президентът на Русия също така посочи, че обикновените граждани на западните страни трябва да се борят за увеличаване на заплатите и да не вярват, че Русия е техен враг. "Борете се за по-високи заплати. И не вярвайте, че Русия е ваш враг", каза Путин, когато го попитаха какво би казал на обикновения гражданин на западна държава.

Номиналните доходи на гражданите се увеличават, а реалните стават все по-ниски, допълни Владимир Путин на същия форум, цитиран от ТАСС.

По думите му, Русия не е враг на Запада и никога не е имала "злонамерени" намерения спрямо Европа или САЩ. Но западните лидери, добави руският президент, направиха сериозни грешки, които доведоха до икономически и енергийни кризи.

Путин отрече да има намерение да използва ядрени оръжия в Украйна и каза, че за Русия е безсмислено да удря Украйна с такива оръжия.

Не виждаме необходимост да го правим - нито от политическа, нито от военна гледна точка, каза той.

Според него, твърдолинейните украински националисти са готови "да се бият до последния украинец" в конфликта с Москва. Руският президент каза, че Украйна е понесла тежки загуби в продължаващия вече осем месеца конфликт и разкритикува украинските "твърдолинейни патриоти" и "бандеровците" (както руски официални лица често наричат украинските бойци, които според Москва са неонацисти и фашисти), за това, че са готови да пожертват своите бойни другари.

По думите му "загубите са един към десет, един към осем [не в полза на украинската армия], напоследък почти винаги са един към седем, един към осем", добави Путин.

Ето какво още каза той:

Не веднъж сме говорили за разместванията, които се случват в света.
Има опит да се утвърди едно правило - тези които ги измислят да не спазват никакви правила.
Събитията засега се разиграват по негативния сценарий - прераснаха в криза икономическа и хуманитарна.
Западът избра да обостря нещата - това е разпалването на войната в Украйна, Тайван, както и унищожаването на общоевропейките газопроводи.
Играта е мръсна, отрича уникалността на всяка държава - всички трябва да бъдат сресани според техните правила.
На Запада ще му се наложи рано или късно да говори с центровете на устройството на света
Екологията някак изчезна от обсъжданите теми, но тези проблеми не са изчезнали.
Западът се стреми към изтриване на различията, за да разширяват пазарите си, за да си продават стоките и именно така се държат. Настояват с политиката си всички да приемат техните ценности.
САЩ не могат да предложат нищо на света, освен своето доминиране.
По време на пика на Студената война на никой не му е хрумвало да отрича съществуването на културата на опонента, а сега паднаха до там, че забраняват Достоевски и Чайковски.
Либералната идеология се е променила до неузнаваемост.
Всяка различна гледна точка се обявява за заплаха за демокрацията. Каквото и да се случи - за всичко е виновен Кремъл. "Хайде размърдайте си мозъците, измислете нещо по-интересно".
Западният модел на глобализация е базиран на изтриване на различията.
Никой никога няма да може да диктува на Русия какво общество да строи.
Да правят каквото искат, но нямат правото да искат това от другите.
Русия не се смята за враг на Запада.
Ние опитахме да изградим отношения със Запада и НАТО, предложихме "да живеем дружно", а получихме в отговор нищо.
Не смятаме да се превърнем в някакъв хегемон.

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници