Президентът отива на двудневно посещение в Молдова

Президентът отива на двудневно посещение в Молдова
A A+ A++ A

Държавният глава Румен Радев заминава на двудневно посещение в Република Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду, съобщиха от прессекретариата на президента. Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Молдова, която двете страни отбелязват тази година.

Сред темите на посещението ще бъдат последващото задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Румен Радев ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната. По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по численост етническа група там.

Българският държавен глава ще бъде посрещнат от Мая Санду в Президентския дворец в Кишинев. Двамата ще проведат среща „на четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду се очаква да дадат и изявления за медиите. По-късно Румен Радев ще проведе среща с председателя на Парламента на Молдова Игор Гросу. В рамките на деня българският президент ще поднесе цветя пред паметника на Щефан чел Маре – княз на княжество Молдова, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя.

Утре Румен Радев ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Това е най-значимия празник за българската общност в Молдова, като президентът ще отправи приветствие към присъстващите на церемония в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. В Тараклия президентът ще присъства и на откриване на пресклуб на Българската телеграфна агенция.

В рамките на визитата си в Молдова българският държавен глава ще посети Българския теоретичен лицей „Васил Левски“ в Кишинев. Румен Радев ще отдаде почит и пред паметника „Шипка“ в молдовската столица. При посещението си в Молдова президентът ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

#Молдова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници