САЩ праща на Украйна ПВО "Хоук", за да се защити от дроновете

САЩ праща на Украйна ПВО "Хоук", за да се защити от дроновете
A A+ A++ A

Съединените щати обмислят да изпратят оборудване за противовъздушна отбрана "Хоук" в Украйна, за да й помогнат да се защити от атаките с руски дронове и крилати ракети, предава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Ракетите прехващачи "Хоук" ще бъдат надграждане на ракетните системи "Стингър" - по-малка система за противовъздушна отбрана с по-малък обсег - която Съединените щати вече изпратиха след руската инвазия.

Администрацията на Байдън ще използва специалните си правомощия, за да прехвърли оборудването "Хоук", което е базирано на технология от ерата на Виетнам, но е надграждано няколко пъти. Тези правомощия позволяват на Съединените щати да прехвърлят отбранителни средства от запаси бързо без одобрение от Конгреса в отговор на извънредна ситуация.

Ройтерс засега не може да уточни с колко системи и ракети "Хоук" разполагат Съединените щати за прехвърляне. Белият дом отказа коментар.

Системата "Хоук" е предшественик на системата за противоракетна отбрана "Пейтриът", произведена от Raytheon, която няма да бъде предоставяна на Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща на президента на Украйна Володимир Зеленски, че Вашингтон ще предостави на Украйна усъвършенствани въздушни системи след опустошителния ракетен обстрел от Русия по-рано този месец.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Испания възнамерява да изпрати четири системи "Хоук".

Съединените щати вероятно първоначално ще изпратят ракети прехващачи за системата "Хоук" в Украйна, тъй като не е ясно дали достатъчно американски системи от този модел са в добро състояние, каза един американски служител пред Ройтерс. Американските системи са били в резерв от десетилетия.

Помощта вероятно ще се отпусне по-късно тази седмица, казаха американски служители. Един от тях заяви, че вероятно ще бъде около половината от размера на последните пакети за подпомагане на сигурността, които са около 700 милиона долара.

Засега не е ясно дали в тях ще бъдат включени и системите "Хоук", но американски служители по-рано предупредиха, че размерът и съставът на пакетите за военна помощ могат да се променят бързо.

От руското нахлуване на 24 февруари в Украйна, Съединените щати са изпратили на Киев военна помощ на стойност около 17,6 милиарда долара.

#война #Украйна #ПВО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници