НА ЖИВО Първо извънредно заседание на НС: Представят проектобюджетът за 2023 година

НА ЖИВО Първо извънредно заседание на НС: Представят проектобюджетът за 2023 година
A A+ A++ A

Първото извънредно заседание на 48-ия парламент е свикано за днес. Депутатите ще изслушат служебния министър на финансите Росица Велкова за състоянието на приходната и разходната част на бюджета. Финансовият министър ще представи и проектобюджета на служебното правителство за следващата година.

Според направеното предложение за финансова рамка се предвижда 6,6% дефицит и около 16 млрд. лева дълг са заложени за следващата година. Заложено е и замразяване на минималната работна заплата въпреки рекордната инфлация в страната и средно около 12% ръст на пенсиите от юли следващата година.
Минималната пенсия да бъде 467 лева от 1 януари, а от 1 юли 2023 година става 523 лева. Таванът на пенсиите остава 3400 лева, а разходите за пенсии надхвърлят 19 милиарда лева, с близо 4 милиарда повече в сравнение с настоящата година. 710 лв. остават минималният осигурителен доход, както и обезщетението за майчинство, посочва БНТ.

Първа точка в дневния ред е проекторешение за избиране на Временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Предвижда се комисията да бъде създадена на паритетен принцип и да се състои от 14 членове - по двама представители от всяка парламентарна група.

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници