Инвестицията за АЕЦ „Белене“ ще се изплаща 117 г., пресметна Костов

Инвестицията за АЕЦ „Белене“ ще се изплаща 117 г., пресметна Костов
117 години ще са нужни за изплащането на инвестицията за АЕЦ „Белене“, изчисли лидерът на ДСБ Иван Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

117 години ще са нужни за изплащането на инвестицията за АЕЦ „Белене“, изчисли лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Сигурно е продукт на неграмотност, но ако допуснем, че цената на строителството на един ядрен хилядник е над 5 млрд., двата хилядника са 10 млрд. долара, това не са обаче 5 млрд. евро. Курсът е 1 долар и 30 цента за едно евро. Не е вярна тази сметка по аритметични съображения“, обясни икономистът, цитиран от БГНЕС.

Иван Костов определи като крайно съмнителни изказванията, че токът в България ще продължи да поскъпва без АЕЦ „Белене“ и цените ще надминат тези в съседните държави.

Тъмносиният лидер припомни, че възобновяването на проекта преди е било аргументирано с евентуалния бъдещ недостиг на електроенергия за вътрешния пазар.

„В аргумента, че след няколко години България ще е вносител на ток, се твърдеше, че това ще стане, ако не изгради АЕЦ „Белене“, сега сме 2012 г. и България е износител на ток“, посочи Иван Костов.

Той сподели още, че на 12 октомври призовал депутатите от БСП да вземат отношение към цената на изграждането на Втората атомна електроцентрала.

„За колко години ще се изкупи инвестицията на АЕЦ „Белене“, оценена от независимия консултант HSBC, а не от човека, който не може да смята. Отговорът на простата задача е 117 години. Искам да чуят всички от ГЕРБ, които се заиграват на тази свирка“, подчерта Иван Костов.

„Оставям една простичка приходно-разходна сметка, който може да смята, да си го сметне сам. Ако е 117 години, с колко се каните да повишите цената на тока, който ще използвате от АЕЦ „Белене“, за да се откупи инвестицията“, запита Иван Костов.

#ток #електроенергия #HSBC #БСП #ГЕРБ #ДСБ #Иван Костов #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници