Добрев изпълни заръката на премиера, изнерви опозицията за АЕЦ „Белене"

Добрев изпълни заръката на премиера, изнерви опозицията за АЕЦ „Белене"
Министър Делян Добрев изпълни заръката на премиера Бойко Борисов, дадена преди началото на заседанието на Министерски съвет в сряда, да отиде в парламента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Формулирането на въпроса за референдума за нова атомна електроцентрала е изцяло в компетенциите изцяло на народните представители, лаконично коментира икономическият министър Делян Добрев в парламента.

Въпросът в подписката, събрана от БСП, беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене"?"

След приетите редакции, предложени от Искра Фидосова, въпросът на референдума вече е със следния текст: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Министърът изпълни заръката на премиера Бойко Борисов, дадена преди началото на заседанието на Министерски съвет в сряда, да отиде в парламента, за да изложи още веднъж пред депутатите тезата на ГЕРБ за АЕЦ „Белене".

„Деляне, Добрев, мини след това през парламента, само им кажи още веднъж: ако Станишев е искал, да е разпоредил на НЕК да са подписали за АЕЦ „Белене"," поиска по-рано Бойко Борисов.

„На цялото българско общество трябва да стане ясно, че ако през 2006 г. или 2008 г. беше подписан договор за АЕЦ „Белене", в момента нямаше да губим месеци и да трошим държавните пари," категоричен е Делян Добрев, цитиран от БГНЕС.

По думите му, референдумът ще струва на държавата около 30 млн. лв., както и ценно време и енергия, както на Народното събрание, така и на гражданите.

„2006 г. е проведена процедурата, приключила е октомври 2006 г. и е трябвало ноември 2006 г. в едномесечния срок да е подписан договор, а договор не е подписан в едномесечния срок и нито в следващите години. Сега БСП иска да се подпише договор, а те не са го подписали, като са имали стратегически инвеститор. А сега парламента губи ценно време за дебат, в който можеше да се включи през 2006 г.," заяви Делян Добрев, напускайки пленарната зала.

Изказването му предизвика всеобщо неодобрение от страна на левицата.

#Делян Добрев #министър на икономиката #Бойко Борисов #премиер на България #АЕЦ „Белене" #референдум #Народно събрание #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници