НА ЖИВО Ще успеят ли новите депутати да изберат председател на парламента

НА ЖИВО Ще успеят ли новите депутати да изберат председател на парламента
A A+ A++ A

След полагането на клетвата на новите 240 депутати, предстои избор на председател на 48-ото Народно събрание.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова внесе проект за решение за правилата за избор на председател. Депутатите решиха да гласуват по азбучен ред на номинациите за председател.

Атанасова заяви, че в традициите на парламентарната демокрация партията, спечелила изборите, излъчва председател на парламента. Това е неписано правило, но в част от духа на парламентарната практика - повод за смирение и диалогичност на политическото представителство, заяви Атанасова, но уточни, че това става с уважение към останалите кандидатури.

"Всички, чувайки номинацията на Росен Желязков, заявиха, че е много добра, юрист, опитен администратор и диалогичен", заяви Атанасова и посочи, че той е човек, който може да търси консенсус.

Парламентарната група на "Възраждане" номинира адвокат Петър Петров. Кандидатурата беше представена от депутата Цончо Ганев. Дневният ред не е изпращане на оръжия на Украйна, а за решаване на проблемите на българските граждани. Именно затова трябва председател от опозицията, за да не бъде ограничаван гласа на "Възраждане". Единствено това ще вкарвате в дневния ред на НС - оръжие, може и батальон да искате да вкарате. На дневен ред са икономическите проблеми на гражданите", посочи депутатът от "Възраждане".

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров отново номинира Никола Минчев, като акцентираха освен юридическия му професионализъм, но Гюров изтъкна, че това е човек, който подхожда с разбиране както към съмишленици, така и опоненти, което е доказал и в 47-то Народно събрание.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък представи кандидатурата на Кристиан Вигенин, който има опит като заместник-председател на НС и сега експертизата му може да помогне в един силно фрагментиран парламент. Той беше ментор на колегите от ПП, които влязоха за пръв път в зала, и се уповаваха на него, заяви Нинова.

От ДПС заявиха, че ще спазят парламентарната традиция да подкрепят кандидата на най-голямата парламентарна сила - в случая ГЕРБ-СДС.

Четирима са кандидатите на седемте парламентарно представените формации, които влязоха в Народното събрание.

ГЕРБ издигнаха Росен Желязков, "Продължаваме промяната" предлагат Никола Минчев, като подкрепа за Минчев заявиха от „Демократична България”.

БСП също издигнаха свой кандидат, а именно Кристиан Вигенин, а "Възраждане" издигнаха официално кандидатурата на юриста Петър Петров. От най-малката формация в новия парламент "Български възход" заявиха, че ще подкрепят Росен Желязков.

#Народно събрание #председател на Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници