Мицкоски: България се отнася към Македония, както Русия към Украйна

Мицкоски: България се отнася към Македония, както Русия към Украйна
A A+ A++ A

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски сравни политиката на България спрямо РС Македония с тази на Русия спрямо Украйна, предаде БГНЕС.

Изявлението бе направено пред държавната телевизия само няколко часа след като в Народното събрание в Скопие бяха приети с пълно единодушие промени в Закона за сдруженията и фондациите, както и в този за политическите партии. Тази промяна пряко засяга българските сдружения в Битоля и Охрид - "Цар Борис III" и "Иван Михайлов". Съгласно предложения текст, организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на законовите промени да хармонизират своите име и/или наименование, цели и дейности, съгласно посочените разпоредби.

"Вместо да бъдат наш най-голям приятел и спонсор те се отнасят както Русия в Украйна. Както онези отричат съществуването на украинския език и идентичност, така официалните власти в София днес отричат македонския език и македонската идентичност. Те твърдят, че езикът ни е езикова норма. Има ли по-голяма обида от това от една страна-член на ЕС в 21-ви век, когато говорим за зеления преход, за Европа без граници, за изкуствен интелект! Единственото нещо, което искаме е да ни уважават. Това иска ВМРО-ДПМНЕ", каза Мицкоски.

Според него " грешката, която е била направена от предходното правителство ще бъде коригирана от тях". "Това е задачата на следващото правителство. Това е задачата на ВМРО-ДПМНЕ и с новия кабинет ще коригираме, ще предоговорим нещата. Тук трябва да има сериозна подкрепа и от страна на ЕС. Необходима е подкрепа и от международната общност за да се предоговорят тези позиции, защото тези обстоятелства и позиции, в които се намира Македония не дават европейско бъдеще...Няма френско предложение. Това е българско предложение", каза Мицкоски и добави: Ние имаме готовност да сформираме правителство и да започнем предоговаряне с източния ни съсед за онази част, която смятаме, че не дава бъдеще, интеграция, а напортив, създава напрежение. Тя цели отдалечаването на Македония от ЕС. Ние ще настояваме за преговори. Надявам се, че ще постигнем това нещо с подкрепата на межуднародната общност. Но, ако от другата страна не намерим събеседник, тогава ВМРО-ДПМНЕ ще събере 61 депутати /в НС на РСМ има 120 депутати, бел.ред./ и ще анулираме Договора с източния съсед, защото това не е Договор за приятелство и добросъседство и това ясно се вижда от последните действия на източния съсед", каза още лидерът ана ВМРО-ДПМНЕ.

#Македония #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници