Човечеството вече наброява над 8 млрд. души, до края на годината Индия изпреварва Китай по население

Човечеството вече наброява над 8 млрд. души, до края на годината Индия изпреварва Китай по население
A A+ A++ A

Много е вероятно Индия да изпревари по брой население Китай още до края на тази година, сочат статистически данни. Към момента наслението на двете страни е съответно около 1.43 млрд. човека, като Китай има лек превес от, в зависимост от източника, около 1-2 милиона. Това обаче ще бъде наваксано, тъй като държавата в Южна Азия има огромен прираст.

Всъщност населението на света буквално се е удвоило за 50 години и към октомври 2022 г. човечеството вече премина заветните 8 милиарда. Ръстът не е навсякъде и се различава от държава до държава. Ткаа например за последния половин век България е загубила около 2.3 млн. човека, докато страни като Бразилия са удвоили населението си – от 103 млн. през 1973 г. до 216 млн. днес.

Ръстът в Индия и Китай, колкото и странно да звучи, е по-нисък в сравнение с страни като Пакистан и Нигерия. Първите са добавили за тези години към населението си съответно 830 млн. и 544 млн., докато вторите две – съответно 240 млн. и 223 млн. Това значи, че в Пакистан и Нигерия в момента живеят четри пъти повече хора в сравнение с преди 50 години, а в Китай и Индия – около 2 пъти повече, пише visualcapitals.com

Преди половин век в света имаше едва 6 държави с население над 100 млн. Днес това число стига до 15, като се очаква още догодина и Виетнам да прескочи границата.

Картината с прираста на населението е трагична в Европа, очаквано. През 1973 г. шест европейски държави бяха в топ 10 по население, а сега са останали само Русия и Германия.

Учените прогнозират, че наслението на планетата ще достигне до своя пик от около 10.5 млрд. човека до 2080 г. След което ще започне плавно да спада.

#население #населението #Индия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници