Кой се страхува: Европа затваря вратите си за бягащите от мобилизацията

Кой се страхува: Европа затваря вратите си за бягащите от мобилизацията
A A+ A++ A

Дълги опашки от автомобили на границите на Русия с Грузия, Финландия и Казахстан. Разпродадени полети за Сърбия, Дубай и дори Беларус. Руснаците напускат страната масово в последните дни в опит да избегнат частичната мобилизация.

Но в Европа много държави затръшват вратата пред отказалите се от военна служба. Финландия вече затвори границите си, а други страни спряха да издават визи на руски граждани. отказ

Президентът на Чехия Милош Земан се обяви за приемане на руските граждани, които бягат от мобилизацията. "Смятам, че трябва да дадем визи и на тези хора, както дадохме на украинските бежанци", каза Земан.

Ще бъдат приемани само дисиденти, не и бягащи от мобилизацията. Руснаците, които се опитват да избегнат военната служба, няма да могат да кандидатстват за хуманитарни визи, заяви външният министър Ян Липавски. Той обяснява решението и с опасения, свързани с националната сигурност.

Варшава също повдига въпроса за националната сигурност. Външният министър на страната Збигнев Рау заяви, че е "изключително непрепоръчително" да се приютяват голям брой руснаци в страната - както заради сигурността, така и от морална гледна точка. Заместник-външният министър Марчин Вашик предупреди, че сред бягащите от мобилизацията може да има и хора, инфилтрирани от руските разузнавателни служби. Но Полша няма да затвори границите си за правозащитниците и активистите, които са преследвани заради политическите си убеждения, заяви близък до премиера Матеуш Моравецки, цитиран от DW

Засега руснаци на възраст, на която могат да бъдат изпратени на фронта, не са търсили убежище в Гърция. Те биха опитали да влязат през Турция, а гръцката граница е затворена за всички бежанци от източната ѝ съседка. Ако бягащите от мобилизация руснаци все пак успеят някак да стигнат до Гърция, те едва ли ще бъдат допуснати в страната.

Гръцкото законодателство не предвижда убежище за бежанци, които не желаят да бъдат мобилизирани. В страната дезертьорството е криминална проява. Убежище се предоставя само на руснаци, които могат да докажат, че са били преследвани в Русия по политически, религиозни или други причини, преди да бъдат мобилизирани.


#Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници