Близо 20% от населението в Европа страда от слънчева алергия

Близо 20% от населението в Европа страда от слънчева алергия
A A+ A++ A

Слънчевата алергия е най-често срещаното състояние на кожата, причинено от слънчева светлина. Според проучване в Европа тя засяга до 18 процента от населението на континента. Полиморфната светлинна ерупция (PMLE), най-разпространеният вид слънчева алергия, е алергична реакция към слънчева светлина или други източници на ултравиолетова (UV) светлина. Обикновено тя се проявява под формата на раздразнен обрив, който се появява часове до дни след излагане на пряка слънчева светлина.

Слънчевата алергия може да се дължи на много фактори – промени в сезоните, прекомерно излагане на слънце, определени лекарства и т.н. Тя се изразява основно в сърбящи обриви, които могат да възникнат като отговор на имунната система, но могат да са и в резултат на други кожни заболявания. Предпоставка за слънчева алергия е и наследственият фактор, както и различни заболявания като астма. Експертите на иновативната шведска козметична марка FOREO представят ключови съвети за грижа за кожата при слънчева алергия и анализират основните видове и причинители.

ВИДОВЕ СЛЪНЧЕВИ АЛЕРГИИ

Полиморфна светлинна ерупция (PMLE)
Има различни видове слънчеви алергии. Най-често срещаният тип е PMLE, известна още като летен обрив. Това състояние обикновено започва през пролетта и отшумява през есента. При това състояние човек получава неравен сърбящ обрив по кожата, която е била изложена на слънце.

Слънчева уртикария
Слънчевата уртикария е вид слънчева алергия, при която човек получава копривна треска по кожата, която е била изложена на слънчева светлина. Копривната треска обикновено е сърбяща и може да продължи няколко часа. Тук обривът обикновено изчезва сам, но могат да се появи отново при излагане на слънчева светлина.

Фоточувствителност, която е породена от медикаменти
Някои лекарства могат да направят кожата чувствителна към слънчева светлина. Те включват антибиотици, антидепресанти, противовъзпалителни лекарства и др. Ако приемате някое от тези лекарства, трябва да избягвате излагането на слънце възможно най-много.

Актинично пруриго
Това е рядко състояние, което обикновено засяга малки деца и юноши. При това състояние човек получава сърбящи, люспести петна по кожата, която е била изложена на слънце. Петната могат да се задържат седмици или дори месеци.

СИМПТОМИ НА СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ
Симптомите на слънчева алергия могат да варират, но най-честите включват сърбящ или парещ обрив, зачервяване, подуване и мехурчета по кожата. Експертите на FOREO препоръчват консултация с дерматолог при поява на първите симптоми. Някои от по-редките симптоми включват и болка в гърдите, загуба на съзнание, мускулни крампи, силно главоболие, стомашни болки, дихателни проблеми и повръщане. Ако изпитате някои от тях, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА КОЖАТА СИ, АКО СТЕ АЛЕРГИЧНИ КЪМ СЛЪНЦЕТО?
Ако сте склонни към слънчеви алергии, има голяма вероятност да имате чувствителна кожа. Така че трябва да бъдете особено внимателни, когато се грижите за нея. Ето няколко съвета от FOREO, които могат да помогнат:

:: Използвайте щадящ кожата почистващ гел – избягвайте груби сапуни, тъй като те разрушават естествения защитен слой на кожата. Почистващата четка LUNA 3 за чувствителна кожа е най-хигиеничният начин за почистване на лицето. Ултра меките силиконови власинки нежно ексфолират кожата и премахва мъртвите клетки, без да наранява целостта на здравата кожа. Почистващата четка служи и като масажор за лице, като по този начин активните съставки от козметичните продукти влизат в по-дълбоките слоеве на дермата.
:: Използвайте хидратиращ крем, за да поддържате кожата си сияйна. Нанесете го веднага след измиване на лицето.
:: Жизненоважна стъпка от ежедневната рутина е и нанасянето на слънцезащитен крем с поне SPF 30.

КАКВИ СА НЯКОИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ?
Ако имате лека слънчева алергия, тогава симптомите ще изчезнат сами. Но ако симптомите са тежки, вашият лекар може да предпише перорални или локални кортикостероиди. Това са противовъзпалителни лекарства, които могат да помогнат за намаляване на подуването и сърбежа.

PRO съвети на FOREO: Носете шапки, за да предпазите лицето и шията, балансирайте времето на слънце с това на сянка и пийте повече вода, за да хидратирате тялото си. Слънчевата алергия не е краят на вашия плажен или летен живот. Все пак можете да излезете навън и да се насладите на слънцето. Просто не забравяйте да вземете някои предпазни мерки, за да защитите кожата си.

За да научите повече за най-бързо развиващата се марка в областта на технологиите за красота в света и да сте в крак с бъдещия растеж и иновациите ѝ, посетете сайта foreo.com или последвайте @foreo_official в Instagram. Продуктите на бранда могат да бъдат закупени също от notino.bg, zlatnaribka.com и arlen.bg.

#FOREO LUNA 3 plus #FOREO Imagination #FOREO #FOREO UFO #FOREO на страхотни цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"