Избори 2022: ЦИК обявява финалните резултати

Избори 2022: ЦИК обявява финалните резултати
A A+ A++ A

Продължава повторното въвеждане на данните от изборните протоколи и проверката на Централната избирателна комисия (ЦИК) за несъответствия и отстраняването им. След края на проверката ЦИК ще обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Това може да стане още днес, за 14:00 ч. е насрочено заседанието на комисията, посочва БТА.

Законовият срок за обявяването от ЦИК на получените гласове и разпределението на мандатите е не по-късно от четири дни след деня на вота или четвъртък.

Във вторник приключи приемането на изборните протоколи от районните избирателни комисии.

"Възможно е да има някакви размествания, макар и минимални. В момента сме обявили на нашата Интернет страница 100 процента въвеждане от протоколите от ЦИК в РИК в страната и от ЦИК в Централната избирателна комисия извън страната", коментира пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

Според разпоредбите на Изборния кодекс, не по-късно от четири дни след вота, ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите.

Имената на народни представители, които ще влязат в следващия 48-ия парламент, ще станат ясни най-късно до 9 октомври.Когато от ЦИК обявят разпределението на мандатите по партии и райони, всяка политическа формация трябва да излъчи необходимия брой кандидат-депутати.

Следващият ход ще бъде на президента Румен Радев. Предварителната заявка от „Дондуков” 2 е за евентуално свикване на парламента в края на следващата седмица.

#избори 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници