Печалбите от хазарт няма да се облагат с плосък данък

Печалбите от хазарт няма да се облагат с плосък данък
Печалбата от хазарт няма да се облага с плосък данък, заяви зам.-финансовият министър Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Печалбата от хазарт няма да се облага с плосък данък, заяви зам-финансовият министър Владислав Горанов.

Печалбата от хазарт, както доскоро и лихвите по спестяванията в банките, са сред 26-те данъчни изключения, които не подлежат на облагане с 10-процентен плосък данък.

Министерски съвет обаче предложи законодателни промени, с които да се въведе данък върху лихвите по депозитите.

Известно е, че в страната няма нито един лицензиран оператор за онлайн хазарт, но съществува асоциация на бранша.

Представители на онлайн хазарта са написали писмо до депутатите от икономическата комисия в парламента и до компетентните органи в Брюксел, в което се оплакват от високия данък върху печалбата им, заради който няма да се регистрират на територията на България.

С промените в Закона за ДДС, приети на заседанието на икономическата комисия във вторник, на което присъства и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, печалбите от конвенционален хазарт ще се облагат с 15%, а от онлайн хазарт – със 7%.

По време на обсъждането на промените депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че приходите от хазарт за бюджета биха били 200 млн. лв. от онлайн залагания, ако данъкът е по-нисък от 7%.

По данни на ГДБОП годишният размер на онлайн залаганията в България достига около 1 млрд. лв., но операторите са регистрирани на чужда територия и не плащат данъци в България, уточни Йордан Цонев.

„От необлагаемите изключения са и доходите от финансовите операции на фондовата борса и те също, най-вероятно, няма да бъдат обложени с 10% данък, макар че везните на становищата са наклонени 50% на 50%, тъй като дискусията в Министерството на финансите продължава“, коментира Владислав Горанов.

Според зам.-министъра няма начин да се въведе данъчно облагане и върху доходи, отнасящи се до хора с увреждания, както и до застрахователни и осигурителни режими.

Към този момент е сигурно, че ще се облагат само доходите от лихвите на влогове и депозити от 1 януари 2013 г. Според Горанов банките няма да поискат такси за транзакциите на новия данък.

#Владислав Горанов #хазарт #плосък данък #данък върху лихвите по депозитите #Закон за ДДС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници