Българите „добре дошли“ на трудовия пазар във Великобритания от 2014 г.

Българите „добре дошли“ на трудовия пазар във Великобритания от 2014 г.
Снимка: Политика, архив
A A+ A++ A

От 1 януари 2014 г. българските работници ще бъдат добре дошли на трудовия пазар във Великобритания, заяви посланикът на Великобритания в България Джонатан Алън.

Предложението достъпът за българите да се ограничи е на една от партиите в управляващата коалиция, обясни Джонатан Алън, цитиран от „Капитал Дейли“.

В началото на месеца лондонският „Сънди таймс“, цитирайки интервю с вътрешния министър Тереза Мей, съобщи, че Великобритания обмисля визов контрол, целящ предотвратяване на наплив от имигранти от някои държави от Европейския съюз.

„Не знам защо някой се опасява от удължаване на срока, в който българите и румънците нямат неограничен достъп до трудовия пазар“, коментира Алън.

„Законите са ясни, дерогацията изтича на 31 декември 2013 г., което означава, че след 14 месеца ограниченията отпадат и българските и румънските работници ще бъдат добре дошли да търсят място в Обединеното кралство“, каза посланикът.

Алън посочи, че британските компании, които идват в България, са позитивно настроени към страната, но проблем остават сферите, с „които се асоциират всички държави от източноевропейския регион – политическа нестабилност, корупция, организираната престъпност“.

Според него корупцията намалява, а политическа стабилност в страната има, но „съдебната система все още не е това, което може и трябва да бъде“.

Британските компании се оплаквали,  че решенията се вземат бавно, изискват се огромни разходи на време и усилия и е много трудно решенията да се вземат бързо. След това обжалванията допълнително бавят процесите, казва още Джонатан Алън.

„Главната загриженост на инвеститорите е, че има натрупани твърде много примери за болезнен опит, свързан с бавни и странни съдебни решения. Но както казах, има много положителни неща“, коментира още Алън.

Посланикът споделя още, че страните от ЕС трябва да „натиснат“ Европейската комисия по-бързо да тръгне към разрешаване на проблемите на общия европейски пазар, като такъв проблем е развитието на единен пазар на услуги.

„Ако поискам да ми се изпрати парче сирене през границата, няма да има никакви проблеми, но ако съм ски инструктор, ако съм получил правоспособност в Обединеното кралство, ще имам проблеми да осъществявам професията си в други държави от Европейския съюз“, казва още Алън.

Затруднения според него има и при електронната търговия в страната.

„Ако вземем примера със сиренето и то трябва да се достави до София – няма проблеми. Нелепо е, че електронните потребителски стоки не могат да се доставят толкова лесно“, коментира още посланик Алън.

#Европейска комисия #Европейски съюз #ЕК #ЕС #Тереза Мей #министър на вътрешните работи #ограничения #визи #трудов пазар #работа #румънци #българи #Джонатан Алън #посланик #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници