Историк: Политическите интереси на ДПС прозират в скандала в Кърджали

Историк: Политическите интереси на ДПС прозират в скандала в Кърджали
Генерал Васил Делов трябваше да бъде посмъртно удостоен със званието почетен гражданин на Кърджали, но общинските съветници от ДПС блокираха номинацията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Политическите интереси на ДПС са в основата на отказа на общинските съветници от партията в Кърджали да гласуват номинацията за почетното гражданство на освободителя на града от турска власт ген. Васил Делов, смята преподавателят от СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Валери Колев.

Генералът трябваше да бъде посмъртно удостоен със званието почетен гражданин на Кърджали, но общинските съветници от ДПС блокираха номинацията.

Общинският съвет в крайна сметка не одобри посмъртната номинация на освободителя, като решението бе взето с 16 гласа „за“ от страна на ГЕРБ и БСП и въздържанието на 22-мата съветници от ДПС.

Отказът предизвика голям политически скандал, а депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева обяви началото на подписка за посмъртното връчване на орден „Стара планина“ на ген. Васил Делов.

„Позицията на общинските съветници в Кърджали не почива на исторически данни за репресии срещу местното турско население. Историята се опира на писмени извори, не на народни предания. Нямаме данни за изстъпления в този конкретен случай“, категоричен бе историкът доц. д-р Валери Колев пред БНР.

По думите му, в центъра на скандала не е кърджалийската общественост, а политическите интереси на ДПС.

„Движението само се поставя в изолация и дължи обяснение защо е срещу това, което беше консенсус. Заплашва се създаденото до момента. Българският етнически модел беше любимата „дъвка“ на господин Ахмед Доган. Неизбежно е да имаме подозрения за влияние от Турция“, смята още историкът.

Според него скандалът с почетното гражданство на ген. Васил Делов по случай 100-годишнината от освобождението на Кърджали може да се впише в контекста на противопоставянето на исляма в Европа на националните позиции в различни страни.

„Когато се проповядва абсолютната ценност на толерантността без съобразяване с морала, е съвсем нормално да се стигне до изстъпления. Уважението не може да бъде еднопосочно, то е взаимно. Малцинствата също трябва да имат задължения към мнозинството и държавата, иначе започва да се разпада общественият договор“, допълни още доц. д-р Валери Колев.

Освен със случая с почетното гражданство на ген. Васил Делов историкът аргументира тезата си и с гаврата на тримата ромски младежи от Добрич и неприличната им снимка с портрети на велики българи.

„Знаем, че историята е учителка на живота, но виждаме, че не е така. Става дума за предизборна година и политиците ще стават истерични. Ще ни говорят, че тези избори са много важни. Трябва да си дадем сметка, че изборите са важни за политиците, които искат да не останат без работа“, завърши коментара си историкът Валери Колев.

#Добрич #роми #Ахмед Доган #БСП #ГЕРБ #ДПС #орден „Стара планина“ #почетен гражданин #ген. Васил Делов #Кърджали #историк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници