Референдумът за присъединяване на ДНР и ЛНР към Русия: Путин събра оръжейните компании

Референдумът за присъединяване на ДНР и ЛНР към Русия: Путин събра оръжейните компании
Кемъл - пресслужба
A A+ A++ A

Лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и проруските окупационни власти в Херсонска и Запорожка област насрочиха референдуми за присъединяване към Русия. На този фон президентът Владимир Путин събра на съвещание ръководителите на предприятията от военно-промишления комплекс, а Държавната дума увеличи наказанията за дезертьорство и неизпълнение на заповеди по време на бойни действия, предаде БНР.

Гласуването в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и в окупираните от Русия Херсонска и Запорожка област в Украйна е насрочено от 23 до 27 септември. Ръководителят на проруската окупационна администрация в Херсонска област Владимир Салдо заяви:

"Поехме по курс към съединение с Русия и няма да се отклоним от този курс. След референдума аз лично ще се обърна към президента на Руската федерация Владимир Путин с молба да го утвърди юридически колкото се може по-скоро. Уверен съм, че тази процедура ще приключи за незабележимо кратко време."

Руският министър на външните работи Сергей Лавров подкрепи идеята за организирането на референдумите с думите: "От самото начало на специалната военна операция, а и преди това, твърдим, че народите в тези територии трябва сами да решават своята съдба. Днешната ситуация потвърждава, че те искат да бъдат господари на своята съдба."

На този фон президентът Владимир Путин свика съвещание с ръководителите на предприятията от военно-промишления комплекс. Той ги призова да увеличат производството на оръжия, техника и боеприпаси за целите на така наречената от него специална военна операция.

"В подкрепа на сегашния режим в Киев, както е известно, фактически са хвърлени всички запаси от арсенала на НАТО. Производствените мощности на ред предприятия от нашия отбранително-промишлен комплекс трябва да бъдат увеличени, а, където е нужно, и модернизирани".

Същевременно депутатите в Държавната дума единодушно приеха на днешното си заседание законодателни промени, които увеличават наказанията за отказ от участие в бойни действия, доброволно предаване в плен и неизпълнения на заповеди. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници