Тялото на Елизабет Втора пристигна в Лондон

Тялото на Елизабет Втора пристигна в Лондон
A A+ A++ A

Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора пристигна в Бъкингамския дворец от Шотландия. Днес той ще бъде изложен за поклонение, предаде БНР.

Ковчегът бе транспортиран от Шотландия със самолет на кралските военно въздушни сили, с дъщерята на кралицата принцеса Ан на борда, до базата „Нортхолт“, а оттам превозен до Бъкингамския дворец. Там бе посрещнат от крал Чарлз Трети, кралицата консорт Камила, и внуците на Елизабет Втора принцовете Уилям и Хари с техните съпруги Кейт и Меган.

Въпреки дъжда хиляди хора се събраха по трасето на кортежа към двореца и пред самия дворец. Днес след обед ковчегът с тържествена процесия ще пристигне в парламента и ще бъде изложен за поклонение в залата Уестминстър. Погребението на кралицата е на 19 септември в Уестминстърското абатство.

Преди да се завърне в Лондон от Шотландия крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила посетиха Северна Ирландия. Освен получаването на протоколните церемониални съболезнования, кралят се срещна с политически и религиозни лидери - както юнионисти, така и републиканци. В провинцията цари напрежение по Протокола за Северна Ирландия - част от сделката за Брекзит, която урежда търговията така, че да не възникне твърда граница на остров Ирландия. Юнионистите обаче са недоволни от митническата граница за стоките в Ирландско море и отказват да участват в подялбата на властта. Чарлз Трети се запозна с позициите и на двете страни и обеща да положи грижи за благосъстоянието на всички хора в Северна Ирландия.

 

 


 

#Кралица Елизабет Втора #кралица Елизабет #кралица Елизабет II

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници