Експерти: Кончината на кралицата тика икономиката на Острова към рецесия

Експерти: Кончината на кралицата тика икономиката на Острова към рецесия
A A+ A++ A

Великобритания може да изпадне официално в рецесия по-рано от предвиденото, тъй като погребението на кралица Елизабет Втора се отразява на икономиката, предупреждават икономисти, цитирани от финансовата агенция Ажефи-Дау Джоунс (Agefi-Dow Jones).

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство се е свил с 0,1 на сто през второто тримесечие поради допълнителните почивни дни, свързани с платинения юбилей на кралицата. Сега е насрочен нов неработен ден за 19 септември - за погребението на Елизабет II, така че производството през третото тримесечие също може да пострада.

Националната статистическа служба (ONS) обяви вчера растеж от 0,2 на сто на БВП през юли след свиване с 0,6 на сто през юни. Растежът през тримесечието до края на юли е нулев, какъвто е вече в продължение на четири месеца, отбелязва Джордж Бъкли, главен икономист за Великобритания в "Номура" (Nomura). Според него един допълнителен неработен ден на 19 септември може да спре растежа още преди очакваната за догодина рецесия.

Потреблението може да намалее

До подобно заключение стига и главният икономист на "Инвестек" (Investec) Филип Шоу. След свиването на БВП с 0,1 на сто през второто тримесечие, нов спад през третото ще доведе британската икономика до официална рецесия, до голяма степен заради допълнителните неработни дни. По думите му, това не е основният сценарий, но такава възможност не е изключена, особено ако мрачното настроение на населението доведе до спад на потребителските разходи през периода на траур. Във Великобритания вече се наблюдават временни затваряния на магазини и отмяна на спортни прояви, по-специално на футболни мачове.

Инфлацията във Великобритания достигна 10,1 на сто на годишна основа през юли - най-високото равнище от 40 години. Веригата супермаркети "Асда" (Asda) е изчислила, че потребителската способност на всяко домакинство е била орязана средно с 40 британски лири (46 евро) седмично през юли. Министър-председателката Лиз Тръс, оглавила правителството два дни преди кончината на кралицата майка, се ангажира да удържи покачването на сметките за енергия - мярка, която може да струва на държавата над 100 милиарда лири през следващите две години.

Според Филип Шоу мащабите на енергийния пакет би трябвало да позволят да се избегне рецесия в края на тази и началото на следващата година. Но основното безпокойство остава, че бюджетната подкрепа за икономиката изисква занапред по-рестриктивна парична политика, за да се намали инфлационният натиск, предупреждава икономистът.

Британската централна банка вече повиши лихвите си със 175 базови пункта от декември 2021 г. насам и се очаква ново затягане на паричната политика на следващото й заседание. Инвеститорите обаче ще трябва да почакат, за да научат решението, което беше отложено от 15 за 22 септември заради периода на траур в Обединеното кралство.

БТА

#кралица Елизабет II #рецесия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници