ЕК съгласна с кандидатурата на Тонио Борг за еврокомисар

ЕК съгласна с кандидатурата на Тонио Борг за еврокомисар
Малтийското правителство съобщи в събота вечер номинацията на външния министър Тонио Борг (на снимката) за поста еврокомисар по здравеопазването на мястото на Джон Дали. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу даде съгласието си за кандидатурата на външния министър и вицепремиер на Малта Тонио Борг за наследник на комисар Джон Дали, който беше принуден да подаде оставка миналата седмица.

„След среща в понеделник в Брюксел между Барозу и Борг председателят Барозу потвърди пред малтийския премиер Лоурънс Гонзи съгласието си за кандидатурата на Борг за член на Европейската комисия", съобщи изпълнителният орган на ЕС в комюнике, цитиран от БГНЕС.

Малтийското правителство съобщи в събота вечер номинацията на външния министър Тонио Борг за поста еврокомисар по здравеопазването на мястото на Джон Дали.

Той беше принуден да подаде оставка заради подозрения, че е прикривал опит за изнудване.

Комисията иска новият комисар, определен от Малта, да може да встъпи в длъжност възможно най-скоро.

Процедурата по назначаването на нов еврокомисар обаче е сложен процес.

След съгласието на Барозу новият еврокомисар, определен от малтийското правителство, трябва да получи съгласието на 27-те държави членки на ЕС.

След това посоченият комисар трябва да бъде изслушан от Европейския парламент.

Този необходим етап за встъпването в длъжност на даден еврокомисар не е формалност.

Много комисари, номинирани от правителството си, като италианеца Роко Бугилионе и българката Румяна Желева, бяха оттеглени след изслушването им от евродепутатите, припомня АФП.

#Европейската комисия #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #Малта #Тонио Борг #Джон Дали #еврокомисар по здравеопазването #ЕС #Европейския парламент #Румяна Желева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници