Хората без валидни документи ще могат да гласуват на изборите

Хората без валидни документи ще могат да гласуват на изборите
A A+ A++ A

В седмицата преди 2 октомври, когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:
 
В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 30 септември 2022 г., по искане на хората, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
 
За издаване на удостоверение е необходимо:
 
Хораат лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР, РУ или участък към РУ за дните от 27 септември 2022 г. до 1 октомври 2022 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 2 октомври 2022 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на съответното работно време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 1.10.2022 г. (събота) и на 2.10.2022 г. (неделя).

Информация за графика на работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

 Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

#избори 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?