България няма да се откаже от гъшия дроб, твърди земеделският министър

България няма да се откаже от гъшия дроб, твърди земеделският министър
България има позиции на пазара на този продукт и не бива те да се губят, при това без да има механизъм за компенсиране на производителите, заяви Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е категорично против евентуална забрана за производство на гъши и патешки дроб, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Париж.

Той обяви позицията на българското правителство по повод предложението на група депутати от Европейския парламент производството на гъши дроб да бъде забранено заради нехуманните му методи.

Производството изисква птиците да се хранят насилствено посредством пневматични тръби по-често от нормалното. Често те са в малки клетки или с приковани крака, за да не могат да се движат, аргументират се вносителите на предложението.

„България е вторият производител на този продукт в Европа след Франция и затова ще обсъдим този проблем и с френския ми колега на срещата ни в сряда“, каза още Мирослав Найденов.

По думите му двете страни имат извоювани позиции на пазара на този продукт и не бива те да се губят, при това без да има механизъм за компенсиране на производителите.

Що се отнася до хуманното отношение към птиците, според него конструктивно е по-скоро да се предложат допълнителни мерки по отношение на отглеждането им.

Мирослав Найденов припомни, че България е изпълнила всички изисквания по отношение на хуманното отношение към кокошките и птицевъдите ще бъдат компенсирани чрез подпомагане през 2012 г.

#гъши дроб #Европейски парламент #Мирослав Найденов #министър на земеделието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници