ВМРО иска забрана на мюсюлманските протести пред съда в Пазарджик

ВМРО иска забрана на мюсюлманските протести пред съда в Пазарджик
Ако не попречите на тези религиозни постановки, които до сега съпътстваха заседанията, ние, от ВМРО, ще сме принудени да организираме контрапротест в защита на съда, казват от организацията на Красимир Каракачанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ВМРО организира контрапротест в подкрепа на съда в Пазарджик, който гледа делото за разпространение на радикален ислям.

Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинения срещу 13 души за проповядване на радикален ислям и налагане на принципите на шериатската държава в България.

Повдигнати са и обвинения за ръководене и членство в нелегалната организация „Ал Уакф Ал Ислями“, действала на територията на Пазарджик, Смолян и Благоевград.

За ръководител на групата е посочен имамът на Сърница Сеит Мотула, а неговата дясна ръка е Ахмед Ахмед от пазарджишкия ромски квартал „Изток“, който вече е изтърпял присъда за насаждане на радикален ислям.

Финансирането на структурите е ставало от Саудитска Арабия, през Турция, по небанков път.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, за да се твърди, че радикалната ислямистка организация е действала в страната от 2008 г.

Делото срещу 13-имата имами започна на 18 септември, когато около 300 мюсюлмани се събраха пред сградата на Окръжния съд в Пазарджик, за да изразят подкрепата си към обвиняемите.

В писмо до кмета на Пазарджик Тодор Попов председателят на ВМРО Красимир Каракачанов настоява местната власт и органите на реда да осигурят спокойствие по време на работата на Окръжния съд в Пазарджик по време на следващото заседание по делото за разпространяване на радикален ислям - на 29 октомври.

„Надявам се, че ще подходите отговорно и заедно с органите на реда ще прекратите проявите на натиск върху представителите на независимата съдебна власт“, се казва в писмото, цитирано от „Дневник“.

От ВМРО призовават да бъдат забранени нерегламентираните демонстрации пред съдебната палата.

„Ако не попречите на тези религиозни постановки, които досега съпътстваха заседанията, ние, от ВМРО, ще сме принудени да организираме контрапротест в защита на съда“, се казва още в писмото до Тодор Попов.

Контрапротестът ще тръгне в 9:00 часа пред сградата на общината, ще премине през центъра до съда, съобщи Даниела Гаджева, заместник-председател на местната структура ВМРО-БНД „Възраждане“.

Членовете на ВМРО смятат, че масовото присъствие на жени в бурки и мъже с характерни бради е агресивно вмешателство в работата и опит за влияние върху решенията на съда, и споделят разбирането, че обвинението не е срещу религията като цяло, а срещу специфично течение – фундаментално и антидържавно.

#ВМРО #Пазарджик #Тодор Попов #кмет на Пазарджик #радикален ислям #Сърница #Красимир Каракачанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници