Поправят сгрешените изравнителни сметки за парното в София

Поправят сгрешените изравнителни сметки за парното в София
Pixabay
A A+ A++ A

"Топлофикация София" ще направи нови изравнителни сметки за консумираната през изминалия отоплителен сезон топлоенергия като коригира начисленият ДДС от 20 на 9% ДДС. Това обяви пред бТВ изпълнителният директор Александър Александров, цитиран от "Сега".

Той поясни, че при изработването на изравнителните фактури са поискали становището на МФ и тогава то е било, че ДДС върху разликата между прогнозно платените месечни сметки и окончателните суми трябва да бъде 20%, каквато е била действащата ставка по време на отоплителния сезон. В петък обаче, след като темата, подета от омбудсмана Дияна Ковачева, набра скорост, министърът на финансите Росица Велкова разпространи други указания. Според тях всички фактури, издадени след 9 юли трябва да бъдат с ДДС от 9%. 

Нямаме интерес да начисляваме грешен ДДС, посочи изпълнителният директор на "Топлофикация София", тъй като данъкът влиза в държавния бюджет. Според Александър Александров обаче предстоят нови разговори с МФ, защото оставали неясни доста неща и можело да възникнат нови проблеми. 

Така например клиенти на "Топлофикация София", които вече са платили допълнителните суми според получените изравнителни фактури, питат кога и как ще им върнат надвзетите пари.

Шефът на "Топлофикация София" коментира още, че имат уверение от "Булгаргаз" за непрекъсваемост на доставките на природен газ по договор до края на годината. По думите ми след това при проблем с доставките дружеството може да премине временно на мазут като гориво. "Дълги години дружеството е работило на мазут, макар това да не е екологично гориво", припомни Александров. Промяна на горивото обаче изисквала сериозна логистика за доставките му, защото на Балканския полуостров останали малко производители на мазут.

#изравнителни сметки #"Топлофикация - София"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници