ВИДЕО Ракети по цивилни в Харков! Дете е сред над дузината жертви, Зеленски обеща мъст

ВИДЕО Ракети по цивилни в Харков! Дете е сред над дузината жертви, Зеленски обеща мъст
A A+ A++ A

Най-малко седем души са загинали при четири ракетните атаки по Харков тази нощ. Сред жертвите има и дете, съобщава УНiАН. 

Още толкова са жертвите и при ударите предишния ден, пише украинската информационна агенция.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи ударите като безумие и поредната атака на Русия по цивилни. Той се закани Украйна да отмъсти.

Триетажна сграда в район Салтовке е рухнала след удар с „Искандер“. Спасители търсят оцелели в руините. Един от пострадалите е в тежко състояние, информира началникът на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов. Разрушенията са ужасни, добавя той.

Освен с ракети, руснаците са решили да атакуват Харков и с пехота от изток и от север

„Руснаците брутално и целенасочено атакуват сгради, в които живеят хора и разпространяват лъжи, че това са военни обекти. В тази сграда е имало само цивилни, пенсионери и деца. Това е истински тероризъм“, подчерта Синегубов. 

Според него загиналите при удара по жилищната сграда са седем. Снощи пък бе поразено общежитие. По последни данни на Държавната служба за извънредни ситуации и там броят на жертвите е седем.

Първата отбранителна линия в района на Золочев е пробита

Междувременно съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски - Алексей Арестович предупреди, че са възможни и ракетни удари на руснаците по Киев. Той обаче се закани, че ще им бъде отговорено подобаващо. 

Според него руската армия е в „задънена улица“. Зеленски също изтъкна, че положението било безнадеждно за окупаторите. Той добави, че най-тежки боеве се водят край Авдеевка, Бахмут и в района на Харков.

По данни на вечерната сводка от щаба на Въоръжените сили на Украйна руските сили са съумели да се закрепят в района на Опитное и по този начин и втората отбранителна линия на защитниците на град Авдеевка е пробита, коментира пък военният анализатор Юрий Подоляка, който е роден и израснал в украинския град Суми.  

Руската войска щурмува противниковите позиции в Золочев. По непотвърдени данни са превзели три населени пункта. „Ако това е факт, това означава, че първата отбранителна линия  е пробита. Операцията се развива много по-бързо, отколкото съм предполагал“, изтъкна Подоляка.

Руските нашественици изтласкват противника в района на Чугуев, а в същото време продължават атаките и на юг от Изюм. Много са мощни артилерийските удари в района. 

Руснаците атакуват Бахмут и от юг. Те вече са в Кодема и Зайцево и продължават настъплението

„След превземането на населения пункт Бахмутское и съюзните войски заеха позиции в северните части на Бахмут. Те са превзели и източна половина на града. Атакуват и от юг. Вече са в Кодема и Зайцево“, разкри Подоляка. 

Руските нашественици са съумели да се закрепят в района на Опитное и по този начин и втората отбранителна линия на защитниците на град Авдеевка е пробита

Руснаците продължават настъплението и в района на Угледар, добавя той.

#Харков #ракетен обстрел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници