НДСВ иска правителството да публикува доклада на HSBC за АЕЦ „Белене"

НДСВ иска правителството да публикува доклада на HSBC за АЕЦ „Белене"
БСП зададоха неподходящ въпрос, а ГЕРБ вмениха на Народното събрание да взема решения по инвестиционни въпроси и референдум трябва да има, коментира Христина Христова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

НДСВ настоява правителството да публикува пълния текст на доклада на международния консултант HSBC за АЕЦ „Белене" преди провеждането на референдум.

„Правителството е длъжно да публикува цялостния анализ, оценката и доклада на консултанта HSBC за АЕЦ „Белене"," коментира членът на Политическия съвет на НДСВ Яни Янев.

Според партията това се налага, за да може обществеността да разполага с достатъчно информация преди националното допитване, предаде БГНЕС.

Юристът показа и специалното писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Делян Добрев и Българския енергиен холдинг (БЕХ), в което се иска публичност на всички оценки и анализи на консултанта по Закона за достъп до информация да бъдат публикуване.

От НДСВ са категорични, че референдум трябва да бъде проведен, защото „той е висшата форма на пряката демокрация, чрез която хората участват в управленските решения".

„Може въпросът да не е най-добрият, но под него са се подписали половин милион граждани," заяви в Силистра председателят на НДСВ Христина Христова.

От партията смятат, че ГЕРБ не може да редактира поставения вече въпрос, ако се спазва законодателството и Конституцията на България.

„БСП зададоха неподходящ въпрос, а ГЕРБ вмениха на Народното събрание да взема решения по инвестиционни въпроси и референдум трябва да има," коментира още Христина Христова.

Председателят на НДСВ подчерта, че партията се готви активно за предстоящите през 2013 г. парламентарни избори и продължава разговорите си с други демократично управлявали парии за сътрудничество срещу „вредното статукво на ГЕРБ".

„Ще работим за обединение, защото сме убедени, че това е правилният път и защото както стабилността на държавата, така и демокрацията са застрашени," поясни Христина Христова.

Тя допълни, че НДСВ е партия, доказала управленския си опит и успяла да създаде най-добрата бизнес среда и спокойствие за хората.

Христова посочи като евентуални партньори партиите от Синята коалиция и потвърди, че партньорството със ЗНС се развива добре, като добави, че интерес към партньорство с НДСВ проявявали още партии, чиито имена не назова.

„Искаме силна центристка алтернатива, изградена на принципна основа, прозрачна и с близки европейски ценности," заяви Христина Христова.

Според нея Бюджет 2013 „не дава глътка въздух нито на хората, нито на бизнеса".

„Единствен приоритет е МВР, а не създаване на работни места в работеща икономика," коментира председателят на НДСВ.

Петко Добрев, председател на експертния съвет по земеделие в НДСВ, заяви, че и този бюджет смачква малкия и средния бизнес и обърна специално внимание, че дребните производители в земеделието имат нужда от подкрепа. Той заяви намерението на експертния съвет да предложи и обсъди широко мерки за насърчаване на малките земеделски производители.

#НДСВ #HSBC #АЕЦ „Белене" #референдум #Яни Янев #Силистра #председател на НДСВ #Христина Христова #Бюджет 2013 #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници