Теменужка Петкова захапа бившата власт заради "Газпром"

Теменужка Петкова захапа бившата власт заради "Газпром"
кадър бТв - архив
A A+ A++ A

"Булгаргаз" трябваше да избере алтернативни доставчици на втечнен природен газ веднага след спряното подаване от "Газпром". В рамките на нашето управление е изградена цялата инфраструктура. Те избраха посредниците. Превъзложиха на тях своите функции и се стигна до кризисната ситуация".

Това заяви бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова по БТВ.

"Прекратиха доставките от "Газпром", за да купуват руски газ от посредници с 30% по-висока цена", допълни тя.

Интерконекторът с Гърция трябваше да бъде построен на 31 декември 2021 година. Даниел Лорер и "Продължаваме промяната" се провалиха в реализацията", подчерта тя.

Според нея правителствата на ГЕРБ са подготвили проекта и са започнали строителството, а кабинетът на "Продължаваме промяната" е трябвало да го доизгради и въведе в експлоатация.

"Отиде Кирил Петков, снима се до един кран, с който какво завъртя – никой не разбра. С това приключи", добави бившият енергиен министър.

"От ГЕРБ отдавна алармираме за проблемите в енергийния сектор още от лятото на 2021 година. От тогава апелирахме и към редовното правителство за намиране на решение и компенсации на бизнеса. Алармираме, че това правителство и "Булгаргаз" търпят провал в сигурността на доставките на газ", посочи Петкова.

Тя обясни, че в момента държавната компания трябва да резервира капацитети в гръцкия терминал в Ревитуса, за да могат да се разтоварват танкери с втечнен газ за България.

#10 млн. лв. в сигурността на електропреносната мрежа България Теменужка Петкова #БСП министър Теменужка Петкова изслушана протеста на миньорите в Бобов дол Таско Ерменков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай