Енергийният министър увери, че електрическата мрежа е готова за зимния сезон

Енергийният министър увери, че електрическата мрежа е готова за зимния сезон
БГНЕС
A A+ A++ A

„Електроенергийният системен оператор“ инвестира близо 10 млн. лв. в сигурността на електропреносната мрежа на България“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на реконструираната подстанция „Добруджа“.

По думите й през последните две години ЕСО ЕАД е получил одобрение за отпускане на 120 млн. лв. от Европейската комисия за изграждане на нови съоръжения и реконструкция на съществуващата мрежа. „Уверена съм, че с реализацията на проекти, финансирани от ЕК, българските битови и индустриални потребители ще ползват сигурни електроенергийни услуги, каза още Петкова, пише БГНЕС.

С инвестираните 10 млн. лева в подстанция „Добруджа“ са подменени командните и релейни табла, изградени са нови фундаменти и метални конструкции за монтаж на съоръжения, заземителна и мълниезащитна инсталация и вътрешни пътища. Съоръжението е основен захранващ източник за потребителите на електроенергия в североизточната част на страната и най-вече за района на Добрич и Варна. Модернизацията й ще гарантира сигурността и за потребителите в Шумен, Разград и Силистра.

Подстанцията е от системно значение с 3 нива високо напрежение: 400kV, 220kV и 110kV. Към нея са присъединени: 3 електропровода 400kV (от които един междусистемен електропровод към подстанция "Рахман" - Румъния); 5 електропровода 220kV; 12 електропровода 110kV; 2 автотрансформатора 400/110kV и 2 автотрансформатора 220/110kV.

#10 млн. лв. в сигурността на електропреносната мрежа България Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »