Ще каже ли служебният кабинет сбогом на оръжията за Украйна

Ще каже ли служебният кабинет сбогом на оръжията за Украйна
Фейсбук/Димитър Стоянов
A A+ A++ A

Новите служебни министри на отбраната Димитър Стоянов и на икономиката Никола Стоянов бяха най-яростните критици на Корнелия Нинова заради оръжейните сделки за украинската армия

Докато в София цареше междувластие покрай смяната на редовното правителство на Кирил Петков със служебното на президента Румен Радев, на 350 км от столицата край Карнобат се взривиха складове за боеприпаси. Според собственика им Емилиян Гебрев, производител и търговец на оръжие, "не става въпрос за обикновен пожар", защото малко преди взрива охранителната система е отчела нарушение на външния периметър около складовете. В тях, по думите му, се съхранявали боеприпаси с "отпаднала необходимост, поръчани от други фирми, за които още не било решено дали да бъдат унищожени или преработени". Това не е първият инцидент със складове с военна продукция на Гебрев.

През годините взривове имаше в още две места за съхранение на боеприпаси, както и в склад в Чехия. За всички тях имаше съмнение за руска връзка, защото взривената продукция беше предназначена за неприятелски за Русия държави като Грузия и Украйна. Срещу самия Гебрев пък беше направен опит за покушение чрез отравяне с "Новичок", зад което вероятно стоят руските тайни служби.

В случая със складовете в Карнобат и съхраняваните там боеприпаси за утилизация може да се направи обосновано предположение, че всъщност са били предназначени за износ за Украйна през трети страни (това е един от начините, по които България подпомага украинската армия) и от тази гледна точка взривовете може да са и предупреждение.

Следствието тепърва ще изяснява дали в палежа има умисъл, или е инцидент, но той съвпадна с ключов момент на смяната на властта в България. На мястото на правителството на Кирил Петков, което осъди руската агресия срещу Украйна и подкрепяше украинската армия с оръжие, идва служебен кабинет на президента, който има доста по-умерена позиция по темата. А хора от администрацията му, които сега заемат високи позиции в изпълнителната власт, отправяха остри критики към проукраинската позиция на кабинета "Петков".

Темата с оръжието за Украйна ще е ключова и за служебния кабинет

 

Очевидно темата ще продължи да е важна и за служебния кабинет, защото при представянето на приоритетите на новото правителство Румен Радев обяви като първа задача пред министрите му "да не се въвлича България във война". Със същия аргумент преди време Радев атакува правителството на Кирил Петков, когато кабинетът осъди агресията на Русия в Украйна и се обсъждаше въпросът дали България да предостави оръжие на украинската държава. Темата за военната помощ тогава беше още по-сложна, защото за единия от партньорите в четворната коалиция - БСП, това също се оказа червена линия. Още повече че лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова беше министър на икономиката и като такава оглавяваше Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Това е органът, който дава разрешителните за вноса и износа на оръжия и боеприпаси.

Притисната от русофилския профил на електората си и критиците в собствената си партия за заемането на позиция на страната на Украйна в конфликта, от една страна, и лоялността към коалиционните си партньори в кабинета на Кирил Петков, от друга, Нинова успя да наложи парламентът да гласува решение, с което позволи на правителството да окаже само военно-техническа помощ на Украйна, като ремонтира украинска военна техника в наши предприятия, но въпреки това правителството намери механизми за износ на оръжие за Украйна.

Това става по два начина. Единият е изнасяне на военна продукция от военните ни заводи чрез фирми за трети страни, най-често Полша или друга европейска държава, които след това ги реекспортират за Украйна. По линия на Министерството на отбраната пък се бракува старо руско оръжие на българската армия, което пак чрез фирми се изнася за трети страни, но е предназначено за Украйна, чиято армия е въоръжена основно с руска военна техника.

По този начин Нинова имаше аргумент да твърди пред електората си, че след като оръжието отиде в дадена държава, България не носи отговорност, ако то бъде реекспортирано за Украйна, а в същото време неофициално всички бяха наясно, включително и партньорите на страната ни в НАТО, че страната ни всъщност доставя оръжие на украинската армия.

Ще ревизира ли служебният кабинет износа на оръжие

 

Големият въпрос сега е дали износът на оръжие ще продължи, или кабинетът на Гълъб Донев ще го ограничи.

Съмненията, че служебният кабинет може да ревизира политиката на редовното правителство на четворната коалиция засега идват по линия на назначенията на двамата министри - на отбраната Димитър Стоянов и на икономиката Никола Стоянов, от които зависи износът на военна продукция за Украйна. Проблемът е, че и двамата бяха основни критици на политиката на правителството на Петков спрямо Украйна, като упреците им за износ на оръжие бяха отправени основно към Нинова.

Димитър Стоянов е главен секретар на президента и доверен негов човек и обикновено изявленията му или реакциите му в социалните мрежи, където е много активен, се възприемат като позиция, която е съгласувана с президента. Никола Стоянов пък беше председател на борда на директорите на държавното оръжейно дружество ВМЗ-Сопот по време на предишното служебно правителство на президента, но беше уволнен от Нинова след като тя стана министър на икономиката.

Скандалите около оръжейния износ за Украйна

 

Димитър Стоянов громеше лидера на БСП чрез постове от страницата си във фейсбук. В опита си да я атакува по линия на разрешителните за износа на оръжие през трети страни за Украйна неотдавна Стоянов дори публикува документ, който според него "доказва", че България изнася оръжие за Украйна. Факсимилето съдържаше няколко реда, които съдържаха предложение до комисията по експорта да се промени крайната дестинация за износ на оръжие от Афганистан за Украйна. Депутати от БСП тогава веднага забелязаха, че документът е от Министерството на икономиката, а ведомството на Нинова се преименува на Министерство на икономиката и индустрията. В опит да се защити Нинова отговори, че искането за промяна на държавата, за която се изнася оръжие, е станало по време на служебните правителства на Радев, а тя е спряла сделката. Веднага след Нинова обаче назначеният сега на нейния пост в служебното правителство Никола Стоянов, побърза да я опровергае, като заяви, че молбата за смяна на държавата, краен получател на оръжието, е разглеждана от оглавяваната от Нинова комисия по експорта и отдавна е осъществена.

Скандалът тогава тръгна от интервю на Кирил Петков пред британския в. Guardian, в което бившият премиер предположи, че ако в България управлява служебно правителство на президента Радев, то ще спре износа на оръжие за Украйна. След интервюто Радев веднага призова Нинова в качеството си на министър на икономиката да отговори как така изнасяме оръжие за Украйна, след като има решение на Народното събрание само за оказване на военно-техническа помощ.

Още един скандал

 

Докато Нинова беше министър на икономиката, имаше и още един скандал, свързан с износа на оръжие за Украйна. Той тръгна от назначения по време на предишното служебно правителство директор на държавното дружество "Кинтекс" Александър Михайлов. В началото на юни той заяви, че причината за уволнението на борда на директорите на ВМЗ-Сопот е отказът на ръководството на дружеството да се ремонтира върната оръжейна поръчка, като според него става въпрос за сделка със снаряди за системите "Град" през Румъния за Полша с крайна цел Украйна на стойност 200 млн. лв. Намеци за подобна причина за уволнението им бяха направени и от сменения от Нинова борд на ВМЗ-Сопот. Малко след това сайтът "Биволъ" направи съвместно разследване с полско издание, според което България е изнесла негодни снаряди за Румъния, които трябвало да се реекспортират за Украйна, но поради лошото им състояние те били върнати в България. "Биволъ" лансира също версията на Михайлов, че поради отказ на ръководството на ВМЗ-Сопот приоритетно да ги приведе в приличен вид, то е уволнено от Нинова.

Ще има ли ревизия

На този етап е трудно да се прогнозира дали служебното правителство ще ревизира политиката за износ на оръжие за Украйна на предшествениците си. Факт е, че всички сканадали по темата бяха предизвикани от близки до президента фигури или такива, които бяха назначени по време на предишните му две служебни правителства, а впоследствие уволнени от Нинова.

Не е изключено обаче целта на атаките срещу износа на оръжие да са били просто част от войната между Радев и Нинова, която до последно, заради русофилския си електорат отричаше България да изнася оръжие за украинската армия. И изкарвайки на светло конкретни сделки с оръжие за Украйна да са целели да я уязвят пред членовете и симпатизантите на партията.

Нинова възприе като реваншизъм към нея двете министерски назначения, особено това на наследника й Никола Стоянов. "Както виждате, на мен президентът е обърнал специално внимание, така че аз специално съм удостоена с тази чест да бъда сменена от човек, когото съм уволнила. Радев е трябвало да прояви повече въображение. Можеше да назначи Александър Михайлов от "Кинтекс", каза тя, когато предаваше властта в икономическото министерство на Стоянов. Заедно с това обаче се закани да следи дали новото ръководство на министерството или Радев през служебния кабинет ще търгуват с оръжие за Украйна през трети страни.

Извън тези нападки, ако се съди по предходните служебни правителства на Радев, по-вероятно изглежда политиката за износ на оръжие за Украйна през трети страни да продължи. Като министър на икономиката Нинова внесе в парламентарната икономическа комисия доклад за оръжейните сделки за първите три месеца от мандата на правителството на Петков. Данните от него показваха, че за този период български фирми са изнесли военна продукция за малко под 500 млн. евро като част от договорите са подписвани по време на предишните служебни правителства, назначени от Радев. Друг е въпросът дали ще продължи практиката за експорт на стари боеприпаси на българската армия, които принципно са за утилизация и решението за бракуването им зависи от Министерството на отбраната.
 

Велина Господинова, Капитал
 

#оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »