Китай наложи санкции на Нанси Пелоси и семейството ѝ

Китай наложи санкции на Нанси Пелоси и семейството ѝ
A A+ A++ A

Китай заяви, че санкционира председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, след като тя се противопостави на предупрежденията на Пекин да не осъществява визитата си в Тайван.

Пелоси стана най-високопоставеният американски политик, посетил острова за последните 25 години. Все още не е ясно какви точно са мерките срещу Пелоси. Китайското външно министерство заяви, че с посещението си Пелоси се е „намесила във вътрешните работи на Китай и е подкопала суверенитета и териториалната цялост на страната“, както и че Китай ще наложи санкции не само на председателя на Камарата, но и семейството ѝ, пише „Блумбърг“, цитиран от „Сега“. 

Така Пелоси се превърна в най-високопоставения служител на САЩ, санкциониран от Китай. Миналата година Пекин санкционира бившия държавен секретар на САЩ Майкъл Помпео, точно когато президентът Джо Байдън встъпи в длъжност. Помпео, който призова Тайван да бъде признат за „свободна и суверенна страна“, след като напусна поста си, не посети самоуправляващия се остров, докато не приключи мандата си.

Китай прекратява сътрудничество със САЩ по редица въпроси

Освен санкциите към Пелоси, външното министерство на Китай обяви оттеглянето си от съвместното сътрудничество със САЩ по редица въпроси. Сред тях са преговорите за климата между двете страни, диалога между военните им лидери, трансграничното сътрудничество по въпросите на престъпността, механизмите за морска безопасност и отношенията относно имиграцията и политиките за борба с наркотиците.

#сакнции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай