Трафопостът в Бургас е взривен и не може да работи, смята кметът Николов

Трафопостът в Бургас е взривен и не може да работи, смята кметът Николов
При инцидента в нощта срещу вторник от трафопоста в мазето на жилищна сграда в центъра на Бургас избухна експлозия, която опустоши апартаментите на първия етаж в блока. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Твърденията, че трафопостът във взривената в Бургас жилищна сграда не е засегнат, не отговарят на истината, заяви кметът на града Димитър Николов.

Бургаска фирма, която се занимава с енергетика и разполага с измерващи апарати, извършва експертиза, резултатите от която се очакваха още в петък, уточни Димитър Николов, пред БНР.

При инцидента в нощта срещу вторник от трафопоста в мазето на жилищна сграда в центъра на Бургас избухна експлозия, която опустоши апартаментите на първия етаж в блока и разруши няколко магазина на партера.

От взривната вълна бяха преобърнати няколко автомобила край сградата, а стъклата на прозорци в района се счупиха.

Въпреми очевидния взрив, от електроразпределителното дружество ЕВН твърдят, че трафопостът не е гръмнал, защото трансформаторът му е запазил физическата си цялост.

„Първоначалните заключения, че самият трансформатор не е пострадал, едва ли не е чисто нов и може да работи както преди, не е вярно. Констатирани са отечки, констатирано е раздуване на самата обшивка, което значи, че висока температура, високо налягане, изтичане на масло при тези високи температури, по мнението на експертите, е дало възможност от изпаренията на тези петролни продукти да се произведе и взривната смес," обясни кметът на Бургас Димитър Николов.

#взрив в трафопост #Бургас #ЕВН #трафопост #Димитър Николов #кмет на Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници