Татяна Дончева: Борисов не знае дали е „за", или „против" АЕЦ „Белене"

Татяна Дончева: Борисов не знае дали е „за", или „против" АЕЦ „Белене"
Недопустимо е да се подменя въпросът за референдум, под който са се подписали над 500 000 граждани, заяви бившият депутат от БСП Татяна Дончева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Недопустимо е да се подменя въпросът за референдум, под който са се подписали над 500 000 граждани, заяви бившият депутат от БСП Татяна Дончева.

„Проблемът с референдума не е нито правен, нито икономически, нито манталитетен," коментира Татяна Дончева пред БНР.

По думите й, основният проблем е, че премиерът Бойко Борисов не знае дали подкрепя, или отхвърля проекта АЕЦ „Белене".

„Бойко Борисов пое ангажимент относно АЕЦ „Белене" и пред американци, и пред руснаци. И тъй като натискът е огромен и от двете страни, той търси технологични и икономически аргументи и не може да каже дали е „за" или „против" АЕЦ „Белене"," заяви Татяна Дончева.

Като втори проблем тя определи това, че „темата с енергетиката е дадена на съвършени смехотворци".

„Нито министърът Делян Добрев, нито шефът на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов имат базисна експертиза да решават подобни въпроси," категорична е Татяна Дончева.

„Опасно е да дадеш държавата на хора с шизофренични нагласи. Борисов говори едно пред Путин, друго – пред руските шефове на енергетиката, трето – с правителството, четвърто – с Брюксел, пето – в Американското посолство," продължи тя.

Според Татяна Дончева същественият въпрос пред България остава необходимостта от ядрена енергетика.

„Ако отговорът е „да", следват други, конкретни въпроси. В политиката ключовото нещо са решенията, които се вземат, и как ще бъдат приложени на практика. Управляващите ще продължат да правят пируети на място и няма да се случи нищо в енергетиката до изборите," смята още Татяна Дончева.

„Като разбрах, че Борисов е отишъл да чете конско на европейските лидери, си представих презрението в очите им," коментира още тя по повод участието на премиера на срещата на Европейския съвет в Брюксел.

#Татяна Дончева #референдум #Бойко Борисов #премиер на България #АЕЦ „Белене" #Делян Добрев #министър на икономиката #АЕЦ „Козлодуй" #Валентин Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници