Европейският съвет утвърждава санкциите срещу Иран и Сирия

Европейският съвет утвърждава санкциите срещу Иран и Сирия
Европейските лидери ще изразят пълната си подкрепа за намиране на политически изход от задълбочаващата се криза в Сирия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съвет ще обсъди във втория ден от заседанието си в Брюксел въпросите със Сирия, Иран, Мали и със стратегическите партньори на ЕС.

В срещата на държавните и правителствените ръководители България е представлявана от премиера Бойко Борисов, посочва БТА.

Очаква се Европейският съвет да утвърди наложените ограничителни мерки срещу режима в Дамаск и неговите поддръжници, приети от Съвета на ЕС по-рано този месец.

Европейските лидери ще изразят пълната си подкрепа за намиране на политически изход от задълбочаващата се криза в Сирия.

Очаква се те да насърчат обединението на опозицията в страната за постигането на мирен преход, когато тази тема дойде на дневен ред.

Предвижда се Европейският съвет да осъди остро нападенията над Турция от сирийска територия, както и да призове Сирия да спазва напълно териториалната цялост и суверенитета на всички свои съседи.

Европейските лидери ще призоват за повишаване на даренията за хуманитарна помощ за Сирия, както и за осигуряването на достъп на помощта във всички части на страната, допълва Дарик.

По повод на Иран се предвижда да бъде заявено, че Техеран развива ядрената си програма в ярко противоречие с международните си ангажименти.

Очаква се европейските ръководители да утвърдят приетите по-рано нови санкции срещу иранския режим.

По темата за Мали се очаква да бъде отчетено, че продължаващата криза в сигурността на страната, както и кризата от политическо и хуманитарно естество, създават пряка опасност за района на Сахел, а също за Западна и Северна Африка, и за Европа.

Европейските лидери ще подкрепят избирането на независимо и демократично правителство в Мали, което да има власт над цялата територия на държавата.

#Европейският съвет #ЕС #Брюксел #Сирия #Иран #Мали #България #Бойко Борисов #премиер #Дамаск #Съвета на ЕС #Турция #Техеран #ядрена програма #Сахел #Африка #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници