Nokia е доставила 2,9 милиона телефона с Windows Phone през тримесечието

Nokia е доставила 2,9 милиона телефона с Windows Phone през тримесечието
A A+ A++ A

Това показват финансовите резултати на компанията за третото тримесечие, които бяха публикувани днес. От тях става ясно, че за периода е отчетена нетна загуба на стойност 576 милиона евро, която макар и голяма е по-малка от тази през предходното тримесечие, която беше 826 милиона евро. Приходите за периода са 7,23 милиарда евро - с 4% по-малко спрямо предходното тримесечие и с 19% по-малко в сравнение с година по-рано. Като цяло през тримесечието са продадени 82,9 милиона телефона, като 6,3 милиона от тях са умни. Средната продажна цена на смартфоните се е увеличила до 155 евро, а според Nokia това се дължи на увеличение на прехода към моделите Lumia и цената на моделите със Symbian.

Ако разглеждаме само устройствата Lumia тяхната средна цена е намаляла до 160 евро от 186 евро през второто тримесечие. В контекста на третото тримесечие това не е изненадващо - Microsoft обяви първите детайли за Windows Phone 8 и заяви, че тази версия няма да бъде достъпна до сегашните телефони. В резултат Nokia трябваше да вземе мерки, за да продава телефоните си с WP7 и намали цените им. Това посочва в документа и Стивън Илъп според когото задаващите се модели с Windows Phone 8 са довели до спад в продажбите на сегашните модели Lumia. Въпреки загубите финансовите резултати (и особено Non-IFRS оперативната печалба от 78 милиона евро) се оказват достатъчно положителни за инвеститорите и цената на акциите на Nokia се повиши с почти 8%.

Финансовите наличности на Nokia са намалели от 4,2 милиарда евро през предходното тримесечие до 3,56 милиарда през третото докато преди година са били 5,07 милиарда евро. Резултатите са малко над очакванията на пазарните анализатори, но изглежда са на път да намаляват и през идните тримесечия. Според Стивън Илъп пак предстои трудно тримесечие за подразделението Smart Devices заради продуктовия преход и привеждане в действие на плана за масово производство на нови продукти.

Пълните финансови резултати са налични тук:
http://www.results.nokia.com/results/Nokia_results2012Q3e.pdf

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници