Добавена захар – нови факти около проблема
С храната и напитките най-вероятно приемате много повече захар, отколкото предполагате. А захарта означава повече калории и е сред причините за наддаване на тегло.
Всяка захар, независимо дали е натурална или преработена, е въглехидрат по своята химична същност. Плодове, зеленчуци и млечни продукти – всички те съдържат захар, която организмът използва за производството на енергия.
Под „добавена захар“ се разбира захар, която е била добавена към хранителните продукти по време на преработката им. Приемаме я с десерти, сладка, сиропи, газирани и енергийни напитки.
Освен за подслаждане захарта се използва при производството на хранителни продукти и за подобряване на редица други качества като поддържане на консистенцията, за цвят, за удължаване срока на годност на продуктите.
Защо добавената захар е вредна?
Според специалистите по диететика и хранене, както всяка друга храна, захарта е вредна само когато е в по-голямо от необходимото на организма количество. Ето защо няма нищо вредно в това да изядете един десерт след обяда или да замените десерта с чаша газирана напитка. Но като цяло препоръчителният дневен прием за добавена захар трябва да отговаря на 5% от приетите калории (или това е около 100 ккал при 2000 ккал/ден, или по-лесно за представяне – около 6 чаени лъжички).