Спасиха бебе на 22 дни от коклюш

Спасиха бебе на 22 дни от коклюш
A A+ A++ A

Бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения са спасили лекарите в неонатологично отделение в частна болница в София. Само навременната диагностика и адекватното лечение е спасила детето от фатален край.

От екипа на болницата съобщават, че новороденото постъпва в интензивното неонатологично отделение с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна дейност. Направената рентгенография установява данни за лобарна пневмония с възпалителна активност. Поради отрицателна серология за обичайните инфекции на бебето е направен PCR тест за коклюш, който се оказва положителен.

В лечението се включват антибиотици и медикаменти заради повишаваща се по време на престоя възпалителна активност и изключително завишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция. Детето има необходимост от подпомагане на дишането и кислородотерапия. Въпреки интензивното лечението, детето получва полиорганна недостатъчност, засягаща белия дроб и функцията на сърцето.

„След триседмично лечение, в рамките на което успяхме да овладеем дихателната и сърдечната недостатъчност, както и възпалителната активност, детето беше изписано в домашни условия с инхалаторно лечение и препоръки за последващо проследяване", посочи д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

От болницата съветват всички бременни, които са между 27 и 36 гестационна седмица, да се ваксинират, за да може новороденото пасивно да придобие имунитет докато стане време за неговата имунизация. Според новите мерки за борба с коклюш, имунизацията на бебета може да започне шест седмици след раждането.

#бебе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?