Жените получават повече инсулти и в по-ранна възраст, отколкото мъжете

Жените получават повече инсулти и в по-ранна възраст, отколкото мъжете
A A+ A++ A

Според последните тенденции жените получават повече инсулти и в по-ранна възраст, отколкото мъжете. Това каза д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциация за инсулт и афазия по време на дискусия „Инсултът-поглед в черната кутия“.

Дискусията е организирана от асоциацията, в партньорство с Българското дружество по инсулт. По думите му възможната причина за това е по-кратката продължителност на живота сред мъжете, но анализите ще бъдат извършвани след време.

При наличие на инсулт, кръвоснабдяването в дадена част на мозъка спира, а засегната област не функционира нормално, вследствие на което човек губи способност да говори, да разбира другите, да се ориентира в пространството, да пази равновесие и др., каза още лекарят.

Риск за инсулт има във всяка възраст, каза още той и посочи, че най-малкият пациент е на 2,6 г.

Рисковите фактори за поява на инсулт са високо кръвно налягане – над 140/90, диабет, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, на някои наркотици, липса на движение и затлъстяване, употреба на комбинирани контрацептиви, предсърдно мъждене, предходни миниинсулти, сгъстяване на кръвта. По думите му България е в челната статистика за последващи инсулти, след вече настъпил такъв инцидент.

Гневът увеличава риска от инфаркт или инсулт

Инсултът се разпознава по няколко симптома - увисване на единия ъгъл на устата, който се появява при почти 100% от случаите, изтръпване или слабост в едната или в двете ръце, нарушение в говора. Ако човек не може да се усмихне, не може паралелно да задържи ръцете си изпънати напред или не може да повтори просто изречение, е основателна причина да се потърси лекарска помощ, дори при поява само на един от симптомите. Възможно е проявата на инсулт да бъде изразена и чрез засягане на зрението, допълни лекарят. Ако симптомите на инсулт бъдат разпознати и се действа бързо, може да бъде спасен човешки живот, напомни д-р Георгиев.

Инсултът може да настъпва постъпателно, постепенно влошавайки се, с различни изяви – гадене, повръщане, главоболие, като е възможно симптомите да се развиват в рамките на ден-два, добави той.

Инсултите са два вида – хеморагичен, когато има спукан кръвоносен съд в мозъка, и исхемичен, когато се наблюдава запушване на кръвоносен съд, като хеморагичните инсулти са около 15% от случаите на инсулт, посочи още д-р Георгиев, предава БТА.

#инсулт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?