„Ас-Саура“: Липсата на единна опозиция е пречка за мира в Сирия

„Ас-Саура“: Липсата на единна опозиция е пречка за мира в Сирия
Почти разрушеният сирийски град Алепо, който многократно стана жертва на сблъсъците между армията на Асад и бунтовниците. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Основна пречка за постигане на мир и прекратяване на огъня в Сирия е отсъствието на единно командване на въоръжената опозиция, което да подпише споразумение, пише проправителственият сирийски вестник „Ас-Саура“.

Според „Ас-Саура“ Сирия е представлявана само от правителството и от армията, но не и от нейните граждани, предадоха РИА „Новости“ и БГНЕС.

„От една страна, има държава, която се представлява от правителството, и има армия, а кой представлява другата страна?“, се казва в редакционната статия.

Специалният представител на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими призова сирийските власти и опозиция да прекратят огъня по време на мюсюлманския празник Курбан Байрам, който започва на 26 октомври.

Представител на сирийското външно министерство заяви, че Дамаск е готов да обсъди това предложение.

Инициативата на Брахими беше подкрепена и от опозиционния Сирийски национален съвет, който обаче не представлява десетките групировки, борещи се с президента Башар ал-Асад.

Междувременно пък стана ясно, че бунтовнициса  свалили хеликоптер на сирийската армия в ключов район в Северозападна Сирия, в околностите на Маарет ал Нуман, близо до Бсидах.

Маарет ал Нуман е стратегически разположен в северозападната провинция Идлиб и е под бунтовнически контрол от миналата седмица. Градът се намира между Дамаск и втория по големина град в Сирия Алепо.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет.

#вестник #празник #представител на ООН и Арабската лига #Лахдар Брахим #ООН #Арабска лига #Дамаск #Курбан байрам #бунтовници #Сирия #Арабска пролет #Башар ал-Асад #президент на Сирия #мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници