Орешарски: Висшето образование и науката – най-орязани в Бюджет 2013

Орешарски: Висшето образование и науката – най-орязани в Бюджет 2013
„Иска ми се младите хора да не напускат България, но фискалните предпоставки в следващия бюджет са такива, че те да нямат стимул да учат и да се развиват тук”, каза Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бюджет 2013 не е изключение – още от края на 2009 г. и през следващите три години най-съществено намаление от всички разходи имат точно секторите висше образование и научни изследвания, ако приемем за база бюджета от 2008 година, заяви депутатът от Коалиция за България и бивш финансов министър Пламен Орешарски.

Това той каза по повод внесения за обсъждане в парламента бюджет за следващата година, предаде БГНЕС.

„Ако се взрем в данните, прави впечатление не толкова намалението на субсидията за БАН – около 60 млн. лева, още по-очевидно е намаляването на средствата за Фонда за научни изследвания“, посочи Орешарски.

„Там от 90 млн. лева те се сведоха до пренебрежимо малка сума. Друго такова голямо намаление като че ли няма. И това е показателно, че тези сектори не само че не са приоритетни за правителството, а напротив, служат за постигане на фискална консолидация чрез орязване на точно тези разходи“, коментира червеният депутат.

По думите му би следвало да се намалят разходите навсякъде, структурно, а в един сектор, в който толкова драстично те са съкратени, няма как да е приоритетен и да се обявява за такъв.

„Нямам преки наблюдения върху разходите на Министерството на правосъдието, и по-специално за политика „Изпълнения на наказанията“, т.е. затворите, за които са определени 103.624 млн. лева в Бюджет 2013“, посочи Пламен Орешарски.

Въпросът към него бе как така затворите получават почти толкова пари, колкото и Министерството на културата – 122.375 млн. лева, и почти двойно повече от СУ „Св. Климент Охридски" и БАН.

При висшето образованието трябва да има по-голяма концентрация, но имаме и структурен проблем – забавянето на необходимите реформи с повече от десетина години намира израз в необходимост от все по-голяма субсидия и все по-лошо качество на услугата, добави бившият финансов министър.

„Иска ми се младите хора да не напускат България, но фискалните предпоставки в следващия бюджет са такива, че те да нямат стимул да учат и да се развиват тук“, продължи Орешарски.

Според него, когато очевидно не се заделят необходимите средства, ще се създават диспропорции, в това число ще изтичат и квалифицирани кадри извън страната.

По думите на народния представител политиката за младите хора е оценена от кабинета на 6.202 милиона лева.

„Сега се намираме в ситуация, в която за здравеопазване се отделят доста повече пари, отколкото през 2002 г., 2003 г., 2004 г., но качеството на услугата е по-лошо“, категоричен е Пламен Орешарски.

#България #СУ „Св. Климент Охридски“ #БАН #наука #висше образование #минситър на финансите #Коалиция за България #Бюджет 2013 #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници