Радев: Левски е нашият застъпник пред времето и съдник пред историята (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

Радев: Левски е нашият застъпник пред времето и съдник пред историята (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)
A A+ A++ A

Честваме 185 години от рождението на Васил Левски. Той е един от идеолозите на българската национална революция.

Апостолът израства в бедно семейство. Като млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. Впоследствие създава Вътрешната революционна организация.

Президентът Румен Радев посети родното място на Апостола - Карлово, където се състоя тържествен митинг заря. Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и произнесе слово пред паметника на Апостола на свободата.

Левски е нашият застъпник пред времето и нашият съдник пред историята. Това подчерта президентът Румен Радев в своята реч. Ето какво още каза президентът:

Преди 182 години от Карлово започва земният живот на Васил Иванов Кунчев, за да стигне до едно черно бесило, превърнало се в най-прекия път към безсмъртието. Венец от Бога – така Левски наричаше гибелта за отечеството. Някой беше изчислил, че е живял 13 000 дни.

За тези дни Левски обърна времето. Изтръгна народа от робската апатия, даде на историята нов век, а на държавата – предначертание. Написа с личната си съдба нашия национален епос и заживя в паметта на поколенията като Апостола на свободата.

И както свободата не може нито без Екзарха, нито без Караджата, така и ние не делим Дякона от Апостола. Той е нашият застъпник пред времето и нашият съдник пред историята. Левски определи бъдещата държава само с една дума – храм. Днес този храм е оплячкосан, а „демократската република“ е превърната в декор, зад който похитителите безчинстват. За тях е важно да спечелят те, пък ако ще цял един народ да загуби. И украсяват кабинетите с портретите на Дякона, и чистят съвестта си с по някой негов цитат.

Живеем привидно свободно, но мнозина са лишени от възможността да живеят достойно, а има ли свобода без достойнство?! Някои вярват, че няма да им се държи сметка за безчинствата. Други не вярват в своето отчаяние, че с дружни усилия можем да променим съдбата си. Помним, че трябва да имаме равни права, но често забравяме, че това важи и за нашите задължения", заяви президентът.

 

#Румен Радев #Васил Левски #чествания #Карлово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай