Ислямисти заплашват да радикализират войната в Сирия

Ислямисти заплашват да радикализират войната в Сирия
Комисията е установила, с помощта на над хиляда интервюта, че чуждестранните бойци идват от 11 страни, но не знае точния им брой. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Ръководителят на комисия на ООН, разследваща военни престъпления в Сирия, предупреди, че присъствието на стотици ислямисти заплашва да радикализира 19-месечния конфликт.

Бразилският професор Паулу Сержу Пиниейро заяви на пресконференция в Ню Йорк, че комисията се опасява, че тези чуждестранни бойци и радикални джихадисти не воюват за демокрация и свобода, а преследват собствените си радикални цели, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от Дарик.

„Смятам, че това присъствие ни тревожи много“, посочи Пиниейро.

„Тяхното присъствие може да допринесе за радикализиране на този конфликт и е изключително опасно", добави шефът на комисията.

Комисията е установила с помощта на над хиляда интервюта, че чуждестранните бойци идват от 11 страни, но не знае точния им брой, посочи Пиниейро.

Той изтъкна, че нарушенията на човешките права, извършвани от двете страни в конфликта, „са ескалирали драматично“ през последните месеци, макар че мащабът и сериозността на нарушенията от опозицията са по-малки от тези на правителството, допълва БТА.

Независимата анкетна комисия беше назначена от Съвета на ООН за човешките права, за да документира, регистрира и наблюдава нарушения на човешките права и военни престъпления в Сирия. Неотдавна нейният мандат беше удължен до март 2013 година.

#ООН #Сирия #Ню Йорк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници