ДПС: Това е последният бюджет на ГЕРБ!

ДПС: Това е последният бюджет на ГЕРБ!
Алиосман Имамов (влясно), Христо Бисеров (всредата) и Йордан Цонев (вдясно) дадоха редовна пресконференция на ДПС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бюджетът за 2013 г. е последният бюджет, който изготвя правителството на ГЕРБ не само за този мандат, но и за в бъдеще, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Според Цонев проектът за Бюджет 2013 фокусира в себе си целия провал на управлението на ГЕРБ и „цялата политическа арогантност на това управление", предаде информационна агенция „Фокус".

„Този бюджет продължава да изяжда резервите на страната ни и да увеличава дълговото й бреме", коментират от ДПС.

Първият показател за това, който Цонев посочи, е, че бюджетът за 2013 г. ще внесе дял в увеличаването на дефицита с 1 млрд. лева и ще увеличи и дълговото бреме.

Цонев отбеляза, че до края на мандата си управлението на ГЕРБ ще струва на страната над 7.5 млрд. лева дефицит – 6.5 млрд. лева до края на 2012 г. и още 1 млрд. през 2013 г.

ДПС посочиха, че дефицитът на страната ще бъде за сметка на фискалния резерв, който е натрупан през годините на три правителства, както и за сметка на увеличаване на вътрешния дълг, който към момента е увеличен с над 1.8 млрд. лева и се очаква до края на следващата година да се увеличи с още толкова.

От ДПС посочиха като втори показател за нестабилността на Бюджет 2013 инвестиционната активност на ГЕРБ.

Според Цоневр публичните инвестиции и капиталовите разходи през това управление няма да превишат тези през предишното, въпреки че ГЕРБ са имали на разположение много по-голям ресурс за изразходване и през бюджета и през еврофондовете, тъй като капиталовите разходи са включени в европейските пари.

„Проектът за бюджет за 2013 година е бюджет на продължаващата репресия и на задълбочаващата се бедност в България. Той не съдържа фискални мерки за развитие на икономическата активност и за увеличаване на инвестициите и заетостта", коментира другият зам.-председател на ДПС Алиосман Имамов.

Той изрази становището на ДПС, че Бюджет 2013 се разминава със заложените конвенции в европейските програми за растеж и заетост и отбеляза, че това разминаване ще удължи престоя на българската икономика в фазата на икономическа репресия.

На въпрос как ДПС ще коментира предложението на финансовия министър Симеон Дянков за налагане на данък върху депозитите, Йордан Цонев каза, че това е търсене на средства за изборните харчове на този бюджет.

„Никакво облагане върху богатите, никаква справедливост - много голяма част от влоговете са на хората, които имат много ниски доходи и малко средства", коментира Цонев.

„Ние смятаме, че първата задача на следващото управление е именно ремонт на този бюджет. Той е така конструиран, че в него приходите са нереални, но разходите ще бъдат реални", заяви още Йордан Цонев.

#ГЕРБ #ДПС #зам.-председател #бюджет #разходи #приходи #еврофондове #капитали #Алиосман Имамов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници