Гласувано! Минималната пенсия скача от 1 юли, става 467 лева

Гласувано! Минималната пенсия скача от 1 юли, става 467 лева
A A+ A++ A

Минималната пенсия в България се увеличава до 467 лв. от първи юли. Това решиха днес окончателно на второ четене депутатите в залата на Народното събрание. Така актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване завърши в най-важната си фаза. 

Предложението за увеличението точно по този начин и до тази сума бе на Министерски съвет и бе гласувано с почти пълно мнозинство. Интересното бе, че опозицията от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и вече "Има такъв народ" през цялото време обясняваха колко лоши са идеите на правителството, но накрая ги гласуваха със "За". Причината е напълно ясна - никой не може да си позволи политически да не подкрепи увеличението на доходите на пенсионерите. 

Така от днес ситуацията с пенсиите у нас е следната: 

- минималната пенсия скача до 467 лв. Разбивката показва, че в тези пари влиза 10% увеличение до 407 лв. + 60 лв. от досегашната добавка, която вече е част от пенсията и ще остане там завинаги. 

- Максималната пенсия скача до 2000 лв. от първи юли и до 3400 лв. от първи октомври. 

- Средната пенсия у нас достига до 666 лв. от първи юли. 

- От първи юли пенсиите ще се преизчислят и допълнителен доход ще получат около 720 хил. души. 

- Швейцарското правило се промяна със 100% ръста на инфлацията или на осигурителния доход - в зависимост от това кое от двете е по-голямо за годината. 

В крайна сметка бяха отхвърлени другите две предложения - на ГЕРБ и на ДПС. Във варианта на бившите управляващи пенсиите трябваше да се вдигнат с 15% от първи юли, но бонусът от 60 лв. да не влиза в пенсията, а да се изплаща през социално подпомагане до края на годината. Реално това означаваше минимална пенсия до 31 декември от 490 лв., но никой не бе наясно как ще се вземат тези пари. 

ГЕРБ предлагаше и таван на пенсиите от 2000 лв. 

Движението за права и свободи пък искаше 14% увеличение на пенсиите, плюс допълнителен бонус от 120 лв. за тези пенсионери, които остават под линията на бедност. 

#минимална пенсия #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »