БСП все по-близо до победата, референдумът е задача над задачите, заяви БСП – София

БСП все по-близо до победата, референдумът е задача над задачите, заяви БСП – София
Председателят на софийската организация на БСП Анна Янева по време на пресконференция на ръководството на ГС на БСП – София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Референдумът за АЕЦ „Белене“ е задача над задачите и това е първата крачка към победата на БСП и изчезването на ГЕРБ от политическата сцена, заяви председателят на софийската организация на БСП Анна Янева.

Янева подчерта, че БСП няма да позволи темата за референдума „да бъде преиначена“, да се представи като „дребна далавера“ и водещи фигури в БСП да бъдат „оплюти“, предаде БГНЕС.

„Всички сме свидетели на случващото се през последните няколко седмици – кампания „анти-Белене и анти-БСП“, посочи Янева.

„Става дума да се уважи позицията на 770 000 граждани, които подкрепиха референдума, на практика да се реализира пряката демокрация. Всякакви приказки „анти-Белене“ трябва да останат на заден план“, заяви тя.

Според депутата на БСП Валентина Богданова дали референдумът ще бъде част от предизборната кампания очевидно не само на една партия, а на всички политически групи, е въпрос на самочувствие и отговорност на българския парламент.

„Тогава, когато определени по закон брой граждани са се подписали за референдум по един точно определен въпрос, парламентът следва да уважи тяхното мнение“, заяви Богданова.

„Ангажимент на всички ни е да организираме разяснителна кампании, а не да се боричкаме за това кой чия пионка е, какви политически дивиденти черпи от това“, каза още депутатът.

Според Богданова, ако въпросът е „за“ и „против“ това българските граждани да имат право да изкажат мнението си, то тогава той е политически и тя е готова това да бъде част от предизборната кампания на социалистите.

По думите на Богданова няма нищо по-лошо и по-непочтено от това да разсъждаваш върху право, предвидено в закон, както правят управляващите.

„В края на краищата какъвто и да е резултатът, референдум следва да има, българските граждани следва да чуят управляващи експерти и опозиция, за да формират своето мнение“, допълни депутатът от БСП.

„Да престанем да говорим, че са некомпетентни, защото, когато гласуват и им броим бюлетинките, никой не пише кой е ядрен физик, кой е с основно образование и кой е селянин“, призова Валентина Богданова.

Целта пред социалистите е победа на предстоящите парламентарни избори, като столичната партийна организация си е поставила за задача да е „моторът“ на предизборната кампания“, каза още Анна Янева.

Според Янева победата на БСП става с всеки ден по-реална, като последните социологически проучвания показват, че силите между двете водещи политически сили БСП и ГЕРБ се изравняват, допълни тя.

Като основни проблеми, на които трябва да се обърне внимание в София, Янева определи монополите „Софийска вода“ и „Топлофкация“, проблемите в транспорта, сигурността, както и кражбите на Столична община.

Не остана неподминат и проблемът с кучетата, като според Янева „не е допустимо в XXI век в европейска столица хора да умират, изядени от кучета“.

#АЕЦ „Белене“ #избори #столица #Валентина Богданова #депутат #Анна Янева #София #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници