Германия: Върнахме икономиката на Русия десетилетия назад

Германия: Върнахме икономиката на Русия десетилетия назад
A A+ A++ A

Москва няма да е в състояние да запази военните си способности поради тежките санкции на Запада, наложени ѝ заради нахлуването на Русия в Украйна, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

"Сега имаме мащабни санкции, които ще забавят икономиката на Русия с десетилетия, което ще рече, че тя няма да е в състояние да участва в глобалния икономически и технологичен напредък", заяви пред журналисти Шолц при посещението си във Вилнюс. От докладите знаем, че това значи, че Русия няма да може дори да запази военните си способности на същото равнище, отбеляза той, допълвайки че в миналото Москва е злоупотребявала с вноса на граждански стоки за военни цели, предаде БТА.

При визитата си Шолц обеща на Литва допълнителна военна подкрепа за възпиране и отбрана срещу възможна руска атака, посочва ДПА. "Твърдо сме решили да увеличим приноса си", заяви Шолц след разговор с литовския президент Гитанас Науседа и с премиерите на трите Балтийски страни - Литва, Латвия и Естония. Канцлерът каза, че ангажимента на Германия трябва да се развие "в посока на мощна бойна бригада".

"Като съюзници в НАТО, се чувстваме обвързани едни с други и ще браним всеки сантиметър от територията на НАТО в случай на нападение", каза Шолц, без засега да съобщи подробности за увеличения ангажимент на страната си. Понастоящем командван от НАТО германски батальон от 1600 войници е разположен в Литва, като над 1000 от военните в него са на Бундесвера. Една бригада обичайно се състои от 3000 до 5000 войници, припомня ДПА. Балтийските държави настояват за разполагане на натовска бригада във всяка от тях за известно време. За момента обаче не е ясно колко войници на практика ще бъдат изпратени там и колко ще бъдат разположени извън трите страни в състояние на готовност да реагират при необходимост.

Снимка: Уикипедия

#Олаф Щолц #Германия #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници