Дънов: Това, от което се страхувате, ще ви дойде до главата

Дънов: Това, от което се страхувате, ще ви дойде до главата
A A+ A++ A

Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и по света, като има своите последователи 77 години след смъртта си. Родил се е на 11 юли 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби, пропити с особен мистицизъм. От 1883 г Петър Дунов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където следва в семинарията "Дрю", Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Когато се връща у нас през 1897 г. в с. Тетово, Русенско, с него се случва чудо. В малка странноприемница, където е отседнал с баща си, Петър Дънов е озарен неочаквано от мека бяла светлина. В този момент свещеник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина му, и чува глас: "Ще го направя канара моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си". От този момент нататък Дънов започва да предсказва различни събития, спира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с божествената реалност, а тялом живее в условията на материалния свят. Стотици са формулите и молитвите, които оставя за бъдещите поколения. С част от тях продължаваме да ви запознаваме.

 Това, от което се страхувате, ще ви дойде до главата

- Това, от което човек най-много се страхува, на него именно налетява, идва му до главата, предизвиква го с мисълта си. И обратното е вярно: това, което човек най-много желае, и него ще постигне. Но дали му е писано?

- Не се страхувай да работиш, дори да грешиш. И сто грешки да направиш, не се отказвай от работата си. Така се израства.

- Не се страхувайте да оправите вътрешния си свят. Тогава и отвън светът ще се "оправи".

- За да бъде силен и безстрашен, човек трябва да е доволен външно и вътрешно. Вътрешното недоволство прави човека нещастен. Никога не прекъсвайте връзката си с любовта. Искате ли да запазите силата си, не губете любовта си. Любовта прави човека силен. Всичко друго е излишно.

- Не унивайте, не се страхувайте от нищо. Едно трябва да знаете: след всяко страдание, след всяка скръб иде радост, съответна на скръбта. Колкото голяма е била скръбта, толкова голяма ще бъде и радостта.

- Нека остане в ума ви мисълта: бъдете доволни от малкото, което денят ви носи. Не мислете за утрешния ден. Той сам ще помисли за себе си. Благодарността и доволството внасят радост и веселие в човешката душа.

- Без вяра и без любов нищо не се постига. Дом, общество, държава, съградени без вяра и без любов, не устояват. Живее ли без вяра и без любов, човек всякога ще страда: ще става и ще ляга, ще яде и ще пие, но работите му ще бъдат неуспешни.

Трудностите

- Лошите мисли, колкото и да са страшни, ако не им се поддавате, ще минават и заминават край вас, без да ви засегнат.

- Като метод за преодоляване на трудностите съветвам ви да пеете. Дали сте болни или здрави, трябва да пеете и да свирите. Музиката облагородява човека, а същевременно лекува.

- Човек се ползва най-много от това, което сам може да постигне, а не от това, което хората могат да направят за него. Когато вие работите за себе си, израствате. Когато ви дават наготово, съдбата ще ви изпречи същия проблем, който пак вие трябва да решите, не някой друг.

- Стремете се към вътрешно разбиране на живота, към вътрешна връзка с другите. Имате ли тази връзка, вие ще гледате на всички хора като на свои братя. Където отидете, в който дом влезете, всички ще ви приемат като свой брат. Така и трудности няма да имате.

- Единственият, който може да спъне човека, това е той сам. Най-голямата трудност, която трябва да преодолявате, сте собственото "аз".

- Бог се радва на онези, които постоянно учат. Не е важно да бъдеш учен, но да учиш. Не е нужно да бъдеш добър, но постоянно да правиш добро. Стремете се към непреривните процеси, които са динамични. В тях има енергия, живот. Пазете се от статичните положения.

- Един човек с обикновен талант винаги ще бъде обикновен, без значение дали пътува или не. Но човек с изключителен талант ще се погуби, ако винаги стои на едно и също място.

- Всичко, в което си добър, допринася за щастието на всички.

Източник: България Днес

 

#Петър Дънов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници